Overslaan en naar de inhoud gaan

Personeel en commissarissen L1 tegenover elkaar voor rechter

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 7:27

Het conflict tussen de Raad van Commissarissen bij L1 en de ondernemingsraad van de omroep gaat donderdag verder bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. De belangrijkste vraag waar de bedrijvenrechtbank zich over moet buigen: moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar de ontstane situatie bij het omroepbedrijf?

Dat is althans het verzoek van de Raad van Commissarissen (RvC), die naar de Ondernemingskamer is gestapt.

Openheid van zaken
Volgens de RvC zijn de verhoudingen inmiddels dusdanig verstoord dat er eerst openheid van zaken moet komen. De RvC wil dat duidelijk wordt wat zich de afgelopen jaren precies heeft afgespeeld bij L1 en wie feitelijk de macht heeft. Omdat de RvC inmiddels nadrukkelijk partij is, wijzen de commissarissen niet zelf een derde partij aan die het onderzoek moet doen. Ze vragen dat nu dus aan de rechter.

Lees ook: Raad van Commissarissen L1 stapt naar Ondernemingskamer

Interim-directeur
De ondernemingsraad (OR) legt een heel andere eis neer bij de rechter. De OR wil dat directeur Peter Elbers minimaal drie maanden wordt geschorst. En dat er een interim-directeur wordt aangesteld. Ook moet er volgens de OR een vierde, nieuwe, commissaris komen die als enige stemrecht heeft binnen de RvC. Dat tweetal zou de lucht kunnen klaren binnen de omroep en dan is een tijdrovend en duur onderzoek niet nodig, stelt de OR.

Volgens de OR was er binnen L1 weinig tot niets aan de hand totdat de nieuw aangetreden RvC de contracten met twee zittende directeuren vorig jaar niet verlengde. Peter Elbers werd aangesteld als nieuwe directeur. De OR was het daar niet mee eens, maar ving bot bij de rechter. Het zette de toon voor de verdere communicatie tussen OR en RvC. Beide partijen hebben, ook met tussenkomst van de vakbonden, geprobeerd oplossingen te vinden, maar dat is niet gelukt.

Struikelblok
Daarbij lijkt de benoeming van Peter Elbers als directeur het struikelblok. Volgens de OR communiceert hij slecht met het personeel. Ook ontstond er onrust toen bleek dat Elbers verborgen camera's wilde kunnen laten ophangen op onder meer de redactie. Dat stond in een concept-privacyreglement. Elbers trok dit conceptreglement weer in. De hoofdredactie sprak van reputatieschade voor L1. Volgens de RvC lag het echter veel genuanceerder en wordt binnen L1 alles gedaan om Elbers moedwillig te beschadigen.

Lees ook: L1-directeur trekt privacyreglement in na 'commotie'

Macht
Volgens de RvC gaat het niet om Elbers maar om de vraag wie het binnen L1 feitelijk voor het zeggen heeft. De OR zou zich veel te veel macht toe-eigenen en ook de hoofdredactie zou te veel meesturen op terreinen waar ze niet over gaat. De bedrijfscultuur zou niet zuiver zijn, de RvC spreekt van een 'complexe problematiek binnen L1.'

De vraag is nu of de Ondernemingskamer het allemaal voldoende vindt om zelf een onderzoek te gaan doen. Net als de OR, vraagt ook de RvC de rechter een tijdelijke tweede bestuurder te benoemen, naast de zittende directeur Peter Elbers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen