Overslaan en naar de inhoud gaan

Perr Schuurs: 'Ik ben Fortunees, zou nooit naar Roda gaan'

Geplaatst opdonderdag 28 december 2017 - 14:30

Benoemd tot aanvoerder van Fortuna Sittard, een bronzen stier gepakt als Jupiler League-talent, koploper en periodekampioen met zijn club, geselecteerd voor Oranje onder 19 én een transfer verdiend naar het grote Ajax; voor Perr Schuurs had 2017 slechter kunnen verlopen.

Tijd dus voor een bezoekje aan de man die op zijn achttiende al niet meer zijn eigen boodschappen wíl en kán doen.

Sprongen
Het is in 2017 allemaal razendsnel gegaan voor de in Nieuwstadt geboren en getogen Perr Schuurs. Een jaar geleden zag de wereld er heel anders uit, vertelt hij wanneer we hem thuis opzoeken. "Vorig jaar speelde ik bij Fortuna onder 19 en in het tweede team, toen dat nog bestond. Ik denk dat ik wel grote sprongen heb gemaakt, als je ziet waar ik nu sta." Dat is tamelijk zacht uitgedrukt voor een speler waar clubs uit binnen- en buitenland op jaagden.

Mark van Bommel overhandigt Perr Schuurs de Bronzen Stier.
Foto: Niels van Renen

"Een droom voor iedereen"
Het moge duidelijk zijn: Perr wil komend seizoen aan de zijde van de even oude, of jonge, Matthijs de Ligt in de basis van Ajax 1 staan. "Ik hoop dat ik op een andere positie kom. Ajax speelt met drie verdedigers en hij staat daar in het midden. Ik hoop dat ik bijvoorbeeld op de rechterkant kom te spelen." Schuurs weet dat niets onmogelijk is in het voetbal. Ook hij heeft de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United gezien. "Van de Beek, De Jong en De Ligt zijn allemaal in mijn leeftijd en spelen daar gewoon een goede wedstrijd. Dat is een droom voor iedereen, ik hoop dat ik volgend jaar ook die kans krijg."

Maar achter die presterende prof zit natuurlijk de mens Perr Schuurs. En die heeft het thuis uitstekend naar zijn zin, bewijzen de foto’s.

Boodschappen en de Playstation
Voor wie het nog niet wist: vader Lambert mag zich handbal-recordinternational noemen en zus Demi is de nummer 40 van de wereld in het tennis-dubbelspel. De andere zus, Fleau, handbalt bovendien op hoog niveau.

Moeder Monique heeft het druk genoeg met een tafel omringd door topsporters; ook wanneer het avondeten achter de kiezen is. "Ik ben niet zo van het tafel opruimen", aldus Perr. En boodschappen doen dan? "Ik ga tegenwoordig minder vaak naar buiten dan ik eerst deed, ik word iets vaker herkend. Boodschappen laat ik meestal doen."

Voor gezelligheid is hij echter wel te porren; in tegenstelling tot veel generatiegenoten speelt de Playstation geen grote rol in zijn leven. Nog niet. "Ik ga liever wat doen met mijn ouders, met mijn vrienden of mijn vriendin. Maar als ik in Amsterdam ga wonen, ga ik er wel eentje aanschaffen. Dan kan ik in FIFA met 'mezelf' bij Ajax spelen, haha!"

Social media
Want ook dat is het gevolg van een transfer naar Ajax: je persoonlijkheid wordt getransformeerd tot een speler in de immens populaire game-serie
FIFA. Steeds meer mensen leren Perr Schuurs kennen, of hij dat nou wil of niet. Ook op social media stuit hij vaak op berichten over hemzelf. "Eerst keek ik daar altijd naar, maar nu wordt het zoveel… en er staan soms dingen bij die niet waar zijn. Uitspraken die ik gedaan zou hebben, clubs die geïnteresseerd in me zouden zijn, en dat op het moment dat ikzelf van niets weet. Maar uiteindelijk weet je zelf wel wat waar en wat niet waar is." Maar of hij last heeft van dat 'vergrootglas'? Nee, dat kan de stoïcijn Schuurs aardig parkeren.

"Ik ben Fortunees"
De jongeling kwam alleen maar meer in de picture te staan toen Sunday Oliseh hem aanvoerder maakte. Leiding geven aan het team gaat hem naar eigen zeggen goed af. "Zeker nu de resultaten goed zijn. Maar je moet er ook mee kunnen omgaan wanneer die resultaten niet goed zijn. Ik denk wel dat ik daar mentaal sterk genoeg voor ben." Die mindere resultaten spreken tot de verbeelding bij streekrivaal Roda JC. Zou dat geen goede tussenstap zijn? "Dat zou ik nooit overwegen", zegt Schuurs. "Het is helemaal niet zo dat ik Roda haat, ik heb er ook nog in de jeugd gespeeld, maar ik ben Fortunees. Ik zou nooit naar Roda gaan."

Geen ballen
Het is een club waar spelers en supporters weer uitgesproken trots op kunnen zijn, Fortuna Sittard. "Sinds de komst van Sunday hebben we veel punten gepakt. Maar ook in het bestuur zijn er mensen weggegaan, en anderen erbij gekomen. Ik denk dat dat belangrijk is geweest. Vorig jaar maakten we ons meer druk om zaken buiten het voetbal dan de wedstrijden zelf." Schuurs heeft een even pijnlijk als komisch voorbeeld in petto. "Als je gaat trainen en je hebt niet eens ballen, dan wordt het lastig. Je merkt heel goed of het wel of niet goed gaat bij een club."

Ambitie
De transfer betekende ook veel voor de Sittardse club. Fortuna en Perr Schuurs waren, zijn en blijven blij met elkaar. "De club heeft mij jarenlang gesteund. Ik ben blij dat ik nu iets terug heb kunnen doen." En hoe ziet de toekomst er voor Schuurs zelf uit? Aan zijn ambities zal het niet liggen: "Ik hoop dat ik mijn prestaties volgend seizoen kan overtreffen bij Ajax. Ik wil ook daar een belangrijke speler zijn."

Foto: Twitter / Ajax
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen