Overslaan en naar de inhoud gaan

Percentage werkenden in Limburg gedaald

Geplaatst opdinsdag 8 december 2020 - 9:38

In Limburg is het percentage werkenden in het derde kwartaal gedaald ten opzichte van dezelfde periode in vorig jaar.

In 2019 had 65,7 procent van alle Limburgers werk. In het derde kwartaal van 2020 is dat gedaald naar 65,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Werkloos
Het werkloosheidspercentage steeg in dezelfde periode van 3,2 procent naar 4,2 procent. Daarmee blijft Limburg net onder het landelijke gemiddeld. Op landelijk niveau is het werkloosheidspercentage gestegen naar 4,3 procent.

Landelijke cijfers
In het derde kwartaal had 68,2 procent van de Nederlandse bevolking werk, terwijl dat een jaar eerder nog 69 procent was. In Drenthe en Friesland ging het percentage werkenden het snelst omlaag, met 1,2 procentpunt. Ondernemers in deze provincies hebben relatief het minst gebruik gemaakt van steunregelingen die in het leven zijn geroepen vanwege de coronacrisis.

Koploper coronasteun
In Drenthe en Friesland maakte iets meer dan 40 procent van de bedrijven hier gebruik van. Daarbij is alleen gekeken naar vestigingen waar zeker twee mensen werken. Ondernemers in Noord-Holland en Limburg gebruikten de regelingen het meest. In deze provincies maakte ruim de helft hier gebruik van.

Lees ook: Limburgse bedrijven maken meest gebruik van coronasteun

De statistici van het CBS hebben niet onderzocht waarom het aantal werkenden zo sterk terugliep in Drenthe en Friesland. "Een eventuele causale relatie tussen het gebruik van de financiële steunmaatregelen door bedrijven en het effect op de arbeidsmarkt en economische groei is niet onderzocht en kan op basis van deze gegevens niet worden vastgesteld", zeggen ze daarover.

Economische krimp
Alle provincies hadden in het derde kwartaal te maken met economische krimp. Flevoland kwam er nog het best vanaf, met een krimp die tussen de 0 en 1 procent lag. In Limburg lag de krimp tussen de 1 en 2 procent. De economie van Noord-Holland kromp het meest, met 5 procent of meer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen