Overslaan en naar de inhoud gaan

Pepermuntolie positief effect op prikkelbare-darmsyndroom

Geplaatst opwoensdag 28 augustus 2019 - 9:48

Pepermuntolie heeft volgens onderzoekers van Maastricht UMC+ een positief effect op het prikkelbare-darmsyndroom (PDS).

Zo'n tien tot vijftien procent van de landelijke bevolking heeft last van deze aandoening, die zich met name kenmerkt door buikpijn en een verstoord ontlastingspatroon.

Positieve effecten
De wetenschappers van het ziekenhuis zijn tot deze conclusie gekomen naar aanleiding van een onderzoek bij zo'n 200 patiënten. "Pepermuntolie is echter geen wondermiddel", vertelt maag-, darm-, leverarts Daniel Keszthelyi. "Maar het heeft wel degelijk positieve effecten voor patiënten."

Verlichtend
Pepermuntolie werd al langer genoemd als verlichtend middel, maar dit was tot nu toe nog niet goed onderzocht. In het hoog aangeschreven wetenschappelijk tijdschrift Gastroenterology beschrijven de onderzoekers hun resultaten. "Ook is de olie zonder recept verkrijgbaar en dus laagdrempelig", aldus Keszthelyi. De resultaten laten zien dat de capsule waarbij de pepermuntolie in de dunne darm wordt afgegeven verschillende positieve effecten heeft. Mensen hadden bijvoorbeeld minder buikpijn.

PDS heeft een maatschappelijke impact. Denk aan ziekteverzuim, verminderde productiviteit en soms psychische klachten zoals angst of somberheid.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten