Overslaan en naar de inhoud gaan

'Pensioenfonds ABP hoeft waarschijnlijk niet te korten'

Geplaatst opdinsdag 19 november 2019 - 16:01

De vier grootste pensioenfondsen, waaronder ook ambtenarenfonds ABP valt, hoeven volgend jaar waarschijnlijk niet te korten.

Dat volgt volgens de Pensioenfederatie uit een aankondiging van verantwoordelijk minister Wouter Koolmees.

Maatregelen
De bewindsman treft maatregelen waardoor de meeste fondsen de pensioenen niet hoeven te verlagen. Ze krijgen iets meer speelruimte om te herstellen zodat ze voldoende geld in kas hebben. Maar dat geldt niet voor de vier fondsen die er te slecht voor staan. Deze fondsen, met zo'n 600.000 deelnemers, moeten mogelijk nog wel korten. Welke dat zijn, is niet bekend.

Lees ook: Dekkingsgraad ABP zakt verder: korting dreigt

Volgens de Pensioenfederatie gaat het niet om de vier grootste fondsen. Bij ambtenarenfonds ABP uit Heerlen, zorgfonds PFZW en metaalfondsen PME en PMT zijn namelijk meer mensen aangesloten.

Voorkomen
De minister moest van de Tweede Kamer op zoek naar een oplossing om "onnodige" kortingen te voorkomen. Die dreigen bij veel pensioenfondsen omdat die volgens de regels te weinig geld in kas hebben voor de toekomst. Daarnaast doet Koolmees een handreiking naar de vakbonden, waarmee hij eerder dit jaar een akkoord sloot over hervorming van de pensioenen. De bonden dreigden hun steun in te trekken als het volgend jaar tot kortingen zou komen.

Lees ook: Pensioenfondsen moeten mogelijk toch korten

Verder heeft de minister draagvlak nodig in Tweede en Eerste Kamer, waar de regering niet meer over een meerderheid beschikt. Veel oppositiepartijen hamerden op het vermijden van kortingen.

Geen garanties
"Garanties op het volledig voorkomen van kortingen kunnen niet worden gegeven. De economische ontwikkelingen in de wereld zijn immers van grote invloed", benadrukt de minister. Eind december wordt bekeken hoe alle fondsen het doen.

Uitzonderlijk
Als er geen maatregelen waren getroffen, hadden 27 fondsen met in totaal 7,8 miljoen deelnemers moeten korten. Om deze stap voor volgend jaar mogelijk te maken, doet Koolmees een beroep op artikel 142 van de Pensioenwet, waarin gewezen wordt op "uitzonderlijke economische omstandigheden."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen