Overslaan en naar de inhoud gaan

Penoze in Parkstad: duo gefolterd vanwege gestolen drugs

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 12:34

De rechter geeft donderdag een klap op een Landgraafs drugsdrama. Hij beslist of Bolle (32, Salah L.) en Kwezel (39, Kevin B.) gestraft worden voor ontvoering en het op brute wijze afpersen van twee personen.

Tegen het Heerlense duo is vier jaar gevangenisstraf geëist door de officier van justitie.

Lees ook: Drugscriminelen ontvoerden verkeerde mensen

Grote schuld
Het verhaal begon in 2019. Een man uit Landgraaf kampte met een grote schuld. Deze Lars* en zijn ex-vriendin Sandra* besloten in zee te gaan met een man die ze kenden als Bolle. Die kon een hennepplantage in de Landgraafse woning zetten. In ruil daarvoor zou Lars geen huur hoeven betalen en zou hij mogelijk meedelen in de winst.

Planten verdwenen
Op 4 november 2019 sloeg Lars de schrik om het lijf. De planten waren verdwenen. In paniek belde hij Bolle, die werd gezien als aanspreekpunt. Bolle kwam naar Landgraaf en constateerde dat de plantage inderdaad weg was. Hij belde op zijn beurt de opkopers met het slechte nieuws. Daarna belde hij Sandra; Bolle wilde even met haar praten. Zij had immers ook toegang tot de woning.

'Waar is die wiet?'
Samen met Kwezel, die verantwoordelijk zou zijn geweest voor het opzetten van de plantage, pikte hij Sandra op bij haar huis in Kerkrade. "Wie heeft dit gedaan?", zou Bolle hebben gevraagd zodra de vrouw in zijn auto zat. Ondertussen reed hij niet naar het henneppand in Landgraaf, zoals besproken, maar naar een parkeerplaats. Daar wachtten twee onbekende mannen.

Bolle en Kwezel stapten daar uit de auto, de twee andere mannen stapten in. De mannen, die ze omschreef als een negroïde man en een Marokkaan, begonnen volgens Sandra meteen op haar in te slaan. "Ik hoorde de neger roepen: 'Waar is die wiet? Die is van mij, niet meer van de Bolle. Ik wil dat geld hebben. We spuiten je heroïne in.' Ik voelde dat ik gewurgd werd."

Heet strijkijzer
Daar zou het echter niet bij blijven. Het hele gezelschap reed door naar Landgraaf, naar het henneppand. Daar was Lars al. Hij en Sandra werden naar eigen zeggen meermaals geslagen. De negroïde man richtte volgens hen zelfs een doorgeladen vuurwapen op Sandra. Daarna werd gedreigd een heet strijkijzer tegen de huid van de slachtoffers te houden.

Jij of je dochter
Sandra verklaarde dat ze op een zeker moment een telefoon kreeg overhandigd. 'Je moet nu kiezen: of jij, of je dochter. Een van jullie gaat eraan', hoorde ze aan de andere kant van de lijn. Als ze dit wilde voorkomen, moest ze 50.000 euro betalen. Uiteindelijk taaiden de mannen af, met de boodschap dat Lars en Sandra maar een oplossing moesten zoeken.

Zonder geweten
Zover zou het echter nooit komen. Sandra deed aangifte en de politie arresteerde zowel Bolle als Kwezel. De andere mannen zijn nooit gevonden, volgens justitie doordat Bolle niet over deze mensen wilde verklaren. "Dat brengt met zich mee dat een ernstig gewelddadige verdachte nog vrij rondloopt. En waarom? Voor geld. Zonder geweten", zei de aanklager daar tijdens het proces over.

"Dit is de donkere achterkant van de illegale hennepteelt. Vaak geromantiseerd in tv-series, hard en rauw in werkelijkheid." En dat niet alleen; later zou blijken dat Lars en Sandra helemaal niets met de gestolen drugs te maken hadden.

Kwezel vrijgelaten
Justitie eiste voor zowel Bolle als Kwezel vier jaar gevangenisstraf; ze zouden allebei even schuldig zijn. De rechter lijkt daar iets anders in te staan. Hij heeft Kwezel inmiddels vrijgelaten, nog voor de uitspraak van donderdagmiddag. Dat bevestigt zijn advocaat Alper Çinar. "Of dat betekent dat hij wordt vrijgesproken? Daar ga ik wel vanuit. Ik heb altijd gezegd dat mijn cliënt een bijrol speelde. Hij onttrok zich aan het geweld en zorgde alleen voor de opbouw en het afbreken van de plantage."

Mark Nillesen, advocaat van Bolle, was naar eigen zeggen verbaasd over de eis van vier jaar cel. "Hij is niet betrokken geweest bij het geweld, dus dat is nogal fors. Cliënt was een chauffeur en heeft er zelfs wat van gezegd toen anderen wel geweld gebruikten."

*De namen van beide slachtoffers zijn bekend bij de redactie, maar uit privacyoverwegingen gefingeerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen