Overslaan en naar de inhoud gaan

Penoze in Parkstad: duo gefolterd vanwege gestolen drugs

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 12:34

De rechter geeft donderdag een klap op een Landgraafs drugsdrama. Hij beslist of Bolle (32, Salah L.) en Kwezel (39, Kevin B.) gestraft worden voor ontvoering en het op brute wijze afpersen van twee personen.

Tegen het Heerlense duo is vier jaar gevangenisstraf geëist door de officier van justitie.

Lees ook: Drugscriminelen ontvoerden verkeerde mensen

Grote schuld
Het verhaal begon in 2019. Een man uit Landgraaf kampte met een grote schuld. Deze Lars* en zijn ex-vriendin Sandra* besloten in zee te gaan met een man die ze kenden als Bolle. Die kon een hennepplantage in de Landgraafse woning zetten. In ruil daarvoor zou Lars geen huur hoeven betalen en zou hij mogelijk meedelen in de winst.

Planten verdwenen
Op 4 november 2019 sloeg Lars de schrik om het lijf. De planten waren verdwenen. In paniek belde hij Bolle, die werd gezien als aanspreekpunt. Bolle kwam naar Landgraaf en constateerde dat de plantage inderdaad weg was. Hij belde op zijn beurt de opkopers met het slechte nieuws. Daarna belde hij Sandra; Bolle wilde even met haar praten. Zij had immers ook toegang tot de woning.

'Waar is die wiet?'
Samen met Kwezel, die verantwoordelijk zou zijn geweest voor het opzetten van de plantage, pikte hij Sandra op bij haar huis in Kerkrade. "Wie heeft dit gedaan?", zou Bolle hebben gevraagd zodra de vrouw in zijn auto zat. Ondertussen reed hij niet naar het henneppand in Landgraaf, zoals besproken, maar naar een parkeerplaats. Daar wachtten twee onbekende mannen.

Bolle en Kwezel stapten daar uit de auto, de twee andere mannen stapten in. De mannen, die ze omschreef als een negroïde man en een Marokkaan, begonnen volgens Sandra meteen op haar in te slaan. "Ik hoorde de neger roepen: 'Waar is die wiet? Die is van mij, niet meer van de Bolle. Ik wil dat geld hebben. We spuiten je heroïne in.' Ik voelde dat ik gewurgd werd."

Heet strijkijzer
Daar zou het echter niet bij blijven. Het hele gezelschap reed door naar Landgraaf, naar het henneppand. Daar was Lars al. Hij en Sandra werden naar eigen zeggen meermaals geslagen. De negroïde man richtte volgens hen zelfs een doorgeladen vuurwapen op Sandra. Daarna werd gedreigd een heet strijkijzer tegen de huid van de slachtoffers te houden.

Jij of je dochter
Sandra verklaarde dat ze op een zeker moment een telefoon kreeg overhandigd. 'Je moet nu kiezen: of jij, of je dochter. Een van jullie gaat eraan', hoorde ze aan de andere kant van de lijn. Als ze dit wilde voorkomen, moest ze 50.000 euro betalen. Uiteindelijk taaiden de mannen af, met de boodschap dat Lars en Sandra maar een oplossing moesten zoeken.

Zonder geweten
Zover zou het echter nooit komen. Sandra deed aangifte en de politie arresteerde zowel Bolle als Kwezel. De andere mannen zijn nooit gevonden, volgens justitie doordat Bolle niet over deze mensen wilde verklaren. "Dat brengt met zich mee dat een ernstig gewelddadige verdachte nog vrij rondloopt. En waarom? Voor geld. Zonder geweten", zei de aanklager daar tijdens het proces over.

"Dit is de donkere achterkant van de illegale hennepteelt. Vaak geromantiseerd in tv-series, hard en rauw in werkelijkheid." En dat niet alleen; later zou blijken dat Lars en Sandra helemaal niets met de gestolen drugs te maken hadden.

Kwezel vrijgelaten
Justitie eiste voor zowel Bolle als Kwezel vier jaar gevangenisstraf; ze zouden allebei even schuldig zijn. De rechter lijkt daar iets anders in te staan. Hij heeft Kwezel inmiddels vrijgelaten, nog voor de uitspraak van donderdagmiddag. Dat bevestigt zijn advocaat Alper Çinar. "Of dat betekent dat hij wordt vrijgesproken? Daar ga ik wel vanuit. Ik heb altijd gezegd dat mijn cliënt een bijrol speelde. Hij onttrok zich aan het geweld en zorgde alleen voor de opbouw en het afbreken van de plantage."

Mark Nillesen, advocaat van Bolle, was naar eigen zeggen verbaasd over de eis van vier jaar cel. "Hij is niet betrokken geweest bij het geweld, dus dat is nogal fors. Cliënt was een chauffeur en heeft er zelfs wat van gezegd toen anderen wel geweld gebruikten."

*De namen van beide slachtoffers zijn bekend bij de redactie, maar uit privacyoverwegingen gefingeerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen