Overslaan en naar de inhoud gaan

Penn over maatregelen: 'We hebben het zelf verpest'

Geplaatst opdinsdag 13 oktober 2020 - 20:10

De strenge maatregelen die zijn afgekondigd om het coronavirus in te dammen, zijn ook voor het minder zwaar getroffen Zuid-Limburg van het grootste belang. "Anders zijn we over twee weken net zo rood als de rest van het land", zegt Annemarie Penn, burgemeester van Maastricht.

De burgemeester en voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Limburg reageerde dinsdagavond bij L1mburg Centraal op de persconferentie waar premier Rutte de laatste reeks coronamaatregelen afkondigde.

Verpest
De Maastrichtse burgemeester begrijpt de verslagenheid bij de horeca die na woensdagavond weer op slot gaat, maar zegt dat sluiting de enige oplossing is."De horeca is geen grote bron van besmettingen, maar de jongeren die besmet raken lopen het virus op in de horeca. En maatwerk hebben we al geprobeerd, met de anderhalve meter afstand en maximaal 30 mensen binnen. Dat maatwerk heeft overduidelijk niet gewerkt." Hetzelfde geldt voor de cultuursector, waar maximaal 30 toeschouwers een voorstelling mogen bijwonen. "Het is niet anders, we hebben het gewoon verpest met z'n allen."

Mondkapjesplicht
Als voorzitter van de veiligheidsregio was Penn al op de hoogte van de meeste maatregelen. Alleen de mondkapjesplicht, die nog juridisch dichtgetimmerd moet worden, is voor haar nieuw. En ze heeft ook haar twijfels: "In Frankrijk en Spanje is die mondkapjesplicht al maanden van kracht, en daar is de kaart ook donkerrood. In Duitsland zijn ze ook al maanden verplicht, daar zie je het nu ook de verkeerde kant op gaan."

Toekomst voorspellen
Ook het moment waarop de maatregelen ingaan was de burgemeester nog niet bekend. De maatregelen die zijn afgekondigd blijven vooralsnog vier weken van kracht, maar dat kan ook verlengd worden. Wel houdt de Veiligheidsregio de situatie in te gaten, maar "het is echt heel lastig om de toekomst te voorspellen", zo zei Penn. "We moeten afwachten wat de effecten van deze maatregelen zijn."

Geen uitzonderingen
Bij de Veiligheidsregio's leveren de nieuwe maatregelen in ieder geval meer duidelijkheid op. "Voor de maatregelen die twee weken geleden werden afgekondigd, waren er allemaal uitzonderingen mogelijk. Die moesten allemaal geregeld worden. Nu is er meer duidelijkheid, al moeten we morgen meteen aan de slag om een nieuwe noodverordening op te stellen die om 18:00 uur klaar moet zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen