Overslaan en naar de inhoud gaan

Penn over maatregelen: 'We hebben het zelf verpest'

Geplaatst opdinsdag 13 oktober 2020 - 20:10

De strenge maatregelen die zijn afgekondigd om het coronavirus in te dammen, zijn ook voor het minder zwaar getroffen Zuid-Limburg van het grootste belang. "Anders zijn we over twee weken net zo rood als de rest van het land", zegt Annemarie Penn, burgemeester van Maastricht.

De burgemeester en voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Limburg reageerde dinsdagavond bij L1mburg Centraal op de persconferentie waar premier Rutte de laatste reeks coronamaatregelen afkondigde.

Verpest
De Maastrichtse burgemeester begrijpt de verslagenheid bij de horeca die na woensdagavond weer op slot gaat, maar zegt dat sluiting de enige oplossing is."De horeca is geen grote bron van besmettingen, maar de jongeren die besmet raken lopen het virus op in de horeca. En maatwerk hebben we al geprobeerd, met de anderhalve meter afstand en maximaal 30 mensen binnen. Dat maatwerk heeft overduidelijk niet gewerkt." Hetzelfde geldt voor de cultuursector, waar maximaal 30 toeschouwers een voorstelling mogen bijwonen. "Het is niet anders, we hebben het gewoon verpest met z'n allen."

Mondkapjesplicht
Als voorzitter van de veiligheidsregio was Penn al op de hoogte van de meeste maatregelen. Alleen de mondkapjesplicht, die nog juridisch dichtgetimmerd moet worden, is voor haar nieuw. En ze heeft ook haar twijfels: "In Frankrijk en Spanje is die mondkapjesplicht al maanden van kracht, en daar is de kaart ook donkerrood. In Duitsland zijn ze ook al maanden verplicht, daar zie je het nu ook de verkeerde kant op gaan."

Toekomst voorspellen
Ook het moment waarop de maatregelen ingaan was de burgemeester nog niet bekend. De maatregelen die zijn afgekondigd blijven vooralsnog vier weken van kracht, maar dat kan ook verlengd worden. Wel houdt de Veiligheidsregio de situatie in te gaten, maar "het is echt heel lastig om de toekomst te voorspellen", zo zei Penn. "We moeten afwachten wat de effecten van deze maatregelen zijn."

Geen uitzonderingen
Bij de Veiligheidsregio's leveren de nieuwe maatregelen in ieder geval meer duidelijkheid op. "Voor de maatregelen die twee weken geleden werden afgekondigd, waren er allemaal uitzonderingen mogelijk. Die moesten allemaal geregeld worden. Nu is er meer duidelijkheid, al moeten we morgen meteen aan de slag om een nieuwe noodverordening op te stellen die om 18:00 uur klaar moet zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen