Overslaan en naar de inhoud gaan

Penn over coronaregels: 'Het is een wake-up call'

Geplaatst opvrijdag 12 november 2021 - 21:26

De verscherpte maatregelen die de komende drie weken van kracht zijn, moeten volgens burgemeester Annemarie Penn van Maastricht een echte wake-up call zijn. "Het gaat niet goed en we moeten het met elkaar beter doen."

De burgermoeder hamert erop dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid moet nemen. "We spreken elkaar erop aan als het niet goed gaat."

Zwaar pakket
Bestuurder Onno Hoes deelt dezelfde mening. Volgens hem heeft het demissionaire kabinet een afgewogen en zwaar pakket afgekondigd. "We verdienen een gezonde samenleving en daarna kunnen we feesten."

Lees ook: Milde lockdown: horeca sluit om 20:00 uur en thuiswerken

'Samen doen'
Al heeft hij opgemerkt dat niet iedereen zich aan de regels houdt die het kabinet de vorige keer heeft ingevoerd. Neem als voorbeeld de mondkapjesplicht in supermarkten. "Niet iedereen doet dat nog, maar je kunt niet constant blijven controleren. We moeten het samen doen."

Om 20:00 uur dicht
Horecagelegenheden moeten vanaf zaterdag om 20:00 uur de deuren sluiten. Datzelfde geldt voor essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels en drogisterijen. Andere winkels moeten al om 18:00 uur dicht, net als onder meer kappers en casino's.

Leo van Goethem van café De Notenbalk in Ulestraten baalt als een stekker. Hij zegt dat de horeca weer goed geraakt wordt. "Die regel is niet gunstig voor de natte horeca. Het wordt weer een financiële klap", aldus Van Goethem. Wel laat hij weten zich netjes aan de regels te houden. Hij heeft namelijk al meerdere waarschuwen van de gemeente Meerssen gehad. Echter gaat de rek er nu wel uit, vindt Van Goethem. "Waar moet het eindigen? En wat gebeurt er na die drie weken én hoe zit het met carnaval?", vraagt hij zich af.

'Metaal zwaar'
Hoes erkent dat het een harde en brede klap is voor de horeca. Eerst was het plan om horecagelegenheden om 19:00 uur te sluiten, maar dat is dus 20:00 uur. "Het is wel een groot verschil voor restaurants. Als je om 17:00 of 17:30 uur gaat, kun je nog wel een diner hebben. Maar ik kan me voorstellen dat het mentaal heel zwaar is voor ondernemers."

Derby
Wel is er mogelijk een probleem opgelost voor de burgemeester van Maastricht. De derby tussen MVV en Roda die eerder gestaakt werd door ongeregeldheden, moet nu verder gespeeld worden zonder publiek.

Lees ook: Agenten en stewards gewond bij rellen derby MVV-Roda JC

Sinterklaas
Voor de komst van Sinterklaas zaterdag ziet Penn geen problemen. "De organisatie heeft een paar weken geleden al een goed plan gemaakt dat voldoet aan de maatregelen. Dus de Sint kan gewoon aankomen in Maastricht." De burgemeester kan er zelf niet bij zijn, maar dat is volgens Penn geen enkel probleem. "De Sint weet zijn weg in de stad wel te vinden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen