Overslaan en naar de inhoud gaan

Penn over coronaregels: 'Het is een wake-up call'

Geplaatst opvrijdag 12 november 2021 - 21:26

De verscherpte maatregelen die de komende drie weken van kracht zijn, moeten volgens burgemeester Annemarie Penn van Maastricht een echte wake-up call zijn. "Het gaat niet goed en we moeten het met elkaar beter doen."

De burgermoeder hamert erop dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid moet nemen. "We spreken elkaar erop aan als het niet goed gaat."

Zwaar pakket
Bestuurder Onno Hoes deelt dezelfde mening. Volgens hem heeft het demissionaire kabinet een afgewogen en zwaar pakket afgekondigd. "We verdienen een gezonde samenleving en daarna kunnen we feesten."

Lees ook: Milde lockdown: horeca sluit om 20:00 uur en thuiswerken

'Samen doen'
Al heeft hij opgemerkt dat niet iedereen zich aan de regels houdt die het kabinet de vorige keer heeft ingevoerd. Neem als voorbeeld de mondkapjesplicht in supermarkten. "Niet iedereen doet dat nog, maar je kunt niet constant blijven controleren. We moeten het samen doen."

Om 20:00 uur dicht
Horecagelegenheden moeten vanaf zaterdag om 20:00 uur de deuren sluiten. Datzelfde geldt voor essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels en drogisterijen. Andere winkels moeten al om 18:00 uur dicht, net als onder meer kappers en casino's.

Leo van Goethem van café De Notenbalk in Ulestraten baalt als een stekker. Hij zegt dat de horeca weer goed geraakt wordt. "Die regel is niet gunstig voor de natte horeca. Het wordt weer een financiële klap", aldus Van Goethem. Wel laat hij weten zich netjes aan de regels te houden. Hij heeft namelijk al meerdere waarschuwen van de gemeente Meerssen gehad. Echter gaat de rek er nu wel uit, vindt Van Goethem. "Waar moet het eindigen? En wat gebeurt er na die drie weken én hoe zit het met carnaval?", vraagt hij zich af.

'Metaal zwaar'
Hoes erkent dat het een harde en brede klap is voor de horeca. Eerst was het plan om horecagelegenheden om 19:00 uur te sluiten, maar dat is dus 20:00 uur. "Het is wel een groot verschil voor restaurants. Als je om 17:00 of 17:30 uur gaat, kun je nog wel een diner hebben. Maar ik kan me voorstellen dat het mentaal heel zwaar is voor ondernemers."

Derby
Wel is er mogelijk een probleem opgelost voor de burgemeester van Maastricht. De derby tussen MVV en Roda die eerder gestaakt werd door ongeregeldheden, moet nu verder gespeeld worden zonder publiek.

Lees ook: Agenten en stewards gewond bij rellen derby MVV-Roda JC

Sinterklaas
Voor de komst van Sinterklaas zaterdag ziet Penn geen problemen. "De organisatie heeft een paar weken geleden al een goed plan gemaakt dat voldoet aan de maatregelen. Dus de Sint kan gewoon aankomen in Maastricht." De burgemeester kan er zelf niet bij zijn, maar dat is volgens Penn geen enkel probleem. "De Sint weet zijn weg in de stad wel te vinden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen