Overslaan en naar de inhoud gaan

Penn over avondklok: 'Bij excessen wordt opgetreden'

Geplaatst opwoensdag 20 januari 2021 - 10:31

Bij invoering van een avondklok zal de politie bij excessen ingrijpen door bonnen uit te delen. Dat verwacht Annemarie Penn-te Strake, voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Limburg en burgemeester van Maastricht.

Naar verwachting maakt het kabinet woensdagmiddag bekend dat vrijdag een avondklok ingaat.

Verantwoordelijkheid
Dat zou betekenen dat niemand tussen 20:30 en 04:30 uur zonder geldige reden buiten mag zijn. "Het begint bij de verantwoordelijkheid van mensen zelf, zoals we ieder keer zeggen", vertelt de Maastrichtse burgemeester in de L1 Nieuwsshow. "Mensen zullen worden aangesproken en bij excessen wordt opgetreden."

Tegenwerker
Het is nog niet bekend hoe de politie gaat handhaven. "Maar je kunt je voorstellen dat eerst er een gesprek zal zijn met de vraag waarom je er bent en of je een brief hebt dat het mag. Als je een hardnekkige en duidelijke tegenwerker hebt, zal er wel een bon komen", zegt Penn die als voorzitter in het Veiligheidsberaad zit.

Handhaven
Het handhaven van de coronamaatregelen staat volgens haar 'heel hoog op de lijst van prioriteiten' van de politie. "De boa's mogen niet verbaliseren op dit punt van de avondklok. Dat ligt juridisch. Er wordt nog gekeken of er een oplossing voor te vinden is. Boa's kunnen wel toezicht houden en iemand aanspreken en iets noteren. Maar de bon zelf mag niet van de boa's komen."

OMT-advies
Dinsdag sprak het Veiligheidsberaad met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de extra coronamaatregelen, waaronder de invoering van een avondklok. "De voorzitters waren verdeeld. Alles valt of staat toch met wat het kabinet doet op basis van het OMT-advies. Daar gaat het om."

Lees ook: Penn: 'Nog onvoldoende redenen voor avondklok'

Gereedschapsstukken
Penn liet eerder al weten dat ze nuchter aankijkt tegen een mogelijke avondklok. Daarover zegt ze nu: "Ik ben van de stijl; we zitten in de crisis en moeten zorgen dat we er zo snel mogelijk uit komen. Dat kan alleen maar als je alle gereedschapsstukken gebruikt om het virus terug te slaan. Daar is de avondklok er één van. Als dat uit het OMT-advies blijkt en het kabinet en Tweede Kamer vindt dat, dan ben ik voor."

Het kabinet geeft rond 14:00 uur een persconferentie over de extra maatregelen. Volg het live via 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen