Overslaan en naar de inhoud gaan

Penn over avondklok: 'Bij excessen wordt opgetreden'

Geplaatst opwoensdag 20 januari 2021 - 10:31

Bij invoering van een avondklok zal de politie bij excessen ingrijpen door bonnen uit te delen. Dat verwacht Annemarie Penn-te Strake, voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Limburg en burgemeester van Maastricht.

Naar verwachting maakt het kabinet woensdagmiddag bekend dat vrijdag een avondklok ingaat.

Verantwoordelijkheid
Dat zou betekenen dat niemand tussen 20:30 en 04:30 uur zonder geldige reden buiten mag zijn. "Het begint bij de verantwoordelijkheid van mensen zelf, zoals we ieder keer zeggen", vertelt de Maastrichtse burgemeester in de L1 Nieuwsshow. "Mensen zullen worden aangesproken en bij excessen wordt opgetreden."

Tegenwerker
Het is nog niet bekend hoe de politie gaat handhaven. "Maar je kunt je voorstellen dat eerst er een gesprek zal zijn met de vraag waarom je er bent en of je een brief hebt dat het mag. Als je een hardnekkige en duidelijke tegenwerker hebt, zal er wel een bon komen", zegt Penn die als voorzitter in het Veiligheidsberaad zit.

Handhaven
Het handhaven van de coronamaatregelen staat volgens haar 'heel hoog op de lijst van prioriteiten' van de politie. "De boa's mogen niet verbaliseren op dit punt van de avondklok. Dat ligt juridisch. Er wordt nog gekeken of er een oplossing voor te vinden is. Boa's kunnen wel toezicht houden en iemand aanspreken en iets noteren. Maar de bon zelf mag niet van de boa's komen."

OMT-advies
Dinsdag sprak het Veiligheidsberaad met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de extra coronamaatregelen, waaronder de invoering van een avondklok. "De voorzitters waren verdeeld. Alles valt of staat toch met wat het kabinet doet op basis van het OMT-advies. Daar gaat het om."

Lees ook: Penn: 'Nog onvoldoende redenen voor avondklok'

Gereedschapsstukken
Penn liet eerder al weten dat ze nuchter aankijkt tegen een mogelijke avondklok. Daarover zegt ze nu: "Ik ben van de stijl; we zitten in de crisis en moeten zorgen dat we er zo snel mogelijk uit komen. Dat kan alleen maar als je alle gereedschapsstukken gebruikt om het virus terug te slaan. Daar is de avondklok er één van. Als dat uit het OMT-advies blijkt en het kabinet en Tweede Kamer vindt dat, dan ben ik voor."

Het kabinet geeft rond 14:00 uur een persconferentie over de extra maatregelen. Volg het live via 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen