Voorzitter Annemarie Penn-te Strake van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft begrip voor het verlengen van de lockdown tot 9 februari.
Tegen een mogelijke avondklok, waarover het Outbreak Management Team (OMT) nog een advies gaat uitbrengen, kijkt ze nuchter aan. "Ik heb steeds gezegd 'als het nodig is, moeten we het doen'. Er zijn nu nog net onvoldoende redenen om een avondklok in te stellen. Het RIVM moet daarover nog even aan de slag met het OMT. Aan het eind van de week weten we meer", aldus Penn dinsdag in L1mburg Centraal in reactie op de persconferentie van premier Rutte.
Lees ook: Lockdown verlengd, basisscholen mogelijk eerder open
Ernstige ingreep
Penn, behalve voorzitter van de veiligheidsregio ook burgemeester van Maastricht, denkt niet dat de maatregelen die premier Rutte dinsdagavond heeft aangekondigd nog strenger hadden moeten zijn. "Het kán niet heel veel strenger, je moet ook zorgen dat je nog iets in je mandje houdt. De verlenging van de lockdown is al een ernstige ingreep in het leven van de mensen." Volgens Penn is de vrees voor de Britse virusvariant in Den Haag en de regio's heel groot. "Maar strenger nu had niet zo heel veel zin en de vraag is wat je meer kunt doen dan het instellen van een avondklok."
Burgemeesters niet voor avondklok
De burgemeesters in Nederland zijn zeker geen voorstander van het invoeren van een avondklok. Ze vinden de maatregel buitenproportioneel en vragen zich af of een avondklok het gewenste effect oplevert, zo heeft voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad dinsdag laten weten tijdens het overleg met het kabinet over de nieuwste coronamaatregelen die dinsdagavond bekend zijn gemaakt.
Meer perspectief
Het Veiligheidsberaad dringt er ook op aan dat de regering mensen meer perspectief moet bieden dan nu het geval is. "Op dit moment steunen wij de lockdown, maar het gaat om daarna. Mensen snakken naar een andere toekomst. Er is nu een gebrek aan perspectief", zei voorzitter Hubert Bruls maandagavond na afloop van het wekelijkse beraad.
Nu al scenario's voorbereiden
En dat perspectief is er ook volgens Penn: "We moeten in de scenario's gaan denken. Stel je kunt langzaam gaan versoepelen, wat doe je dan met winkels en horeca? Open je die tegelijk of geleidelijk? Ook de vaccinatie biedt hoop: langzamerhand komen er steeds meer kwetsbare groepen die ingeënt zijn."