Overslaan en naar de inhoud gaan

Penn: 'Nog onvoldoende redenen voor avondklok'

Geplaatst opdinsdag 12 januari 2021 - 20:12

Voorzitter Annemarie Penn-te Strake van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft begrip voor het verlengen van de lockdown tot 9 februari.

Tegen een mogelijke avondklok, waarover het Outbreak Management Team (OMT) nog een advies gaat uitbrengen, kijkt ze nuchter aan. "Ik heb steeds gezegd 'als het nodig is, moeten we het doen'. Er zijn nu nog net onvoldoende redenen om een avondklok in te stellen. Het RIVM moet daarover nog even aan de slag met het OMT. Aan het eind van de week weten we meer", aldus Penn dinsdag in L1mburg Centraal in reactie op de persconferentie van premier Rutte.

Lees ook: Lockdown verlengd, basisscholen mogelijk eerder open

Video: L1

Ernstige ingreep
Penn, behalve voorzitter van de veiligheidsregio ook burgemeester van Maastricht, denkt niet dat de maatregelen die premier Rutte dinsdagavond heeft aangekondigd nog strenger hadden moeten zijn. "Het kán niet heel veel strenger, je moet ook zorgen dat je nog iets in je mandje houdt. De verlenging van de lockdown is al een ernstige ingreep in het leven van de mensen." Volgens Penn is de vrees voor de Britse virusvariant in Den Haag en de regio's heel groot. "Maar strenger nu had niet zo heel veel zin en de vraag is wat je meer kunt doen dan het instellen van een avondklok."

Burgemeesters niet voor avondklok
De burgemeesters in Nederland zijn zeker geen voorstander van het invoeren van een avondklok. Ze vinden de maatregel buitenproportioneel en vragen zich af of een avondklok het gewenste effect oplevert, zo heeft voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad dinsdag laten weten tijdens het overleg met het kabinet over de nieuwste coronamaatregelen die dinsdagavond bekend zijn gemaakt.

Meer perspectief
Het Veiligheidsberaad dringt er ook op aan dat de regering mensen meer perspectief moet bieden dan nu het geval is. "Op dit moment steunen wij de lockdown, maar het gaat om daarna. Mensen snakken naar een andere toekomst. Er is nu een gebrek aan perspectief", zei voorzitter Hubert Bruls maandagavond na afloop van het wekelijkse beraad.

Nu al scenario's voorbereiden
En dat perspectief is er ook volgens Penn: "We moeten in de scenario's gaan denken. Stel je kunt langzaam gaan versoepelen, wat doe je dan met winkels en horeca? Open je die tegelijk of geleidelijk? Ook de vaccinatie biedt hoop: langzamerhand komen er steeds meer kwetsbare groepen die ingeënt zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen