Overslaan en naar de inhoud gaan

Penn: 'Coronabeleid in grensregio's op elkaar afstemmen'

Geplaatst opdonderdag 30 april 2020 - 20:16

Landen die aan elkaar grenzen zouden de koppen bij elkaar moeten steken om de coronamaatregelen op elkaar af te stemmen. En als het op nationaal niveau niet lukt, zouden er uitzonderingen gemaakt moeten worden voor grensgebieden.

Dat zegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht donderdag in AvondGasten.

Andere regels
In Nederland, België en Duitsland gelden andere maatregelen voor de inwoners. Zo sluit het ene land de grenzen voor de buren (België), en de andere niet (Nederland en Duitsland). Zijn in Duitsland sinds afgelopen maandag en België vanaf komende maandag mondkapjes verplicht in winkels en het openbaar vervoer, maar in Nederland niet. Voor inwoners van grensregio's is dat ingewikkeld en Limburg grenst aan zowel België als Duitsland.

Harmoniseren
"Ik vind het jammer dat daar op nationaal niveau geen oplossing voor gevonden wordt. Als Brussel, Den Haag en Berlijn nu eens om de tafel gingen zitten. We leven in een Europese Unie. Het zou heel mooi zijn als alle maatregelen op landelijk niveau geharmoniseerd worden, en dat betekent allemaal hetzelfde beleid. Daar zou wel eens anders naar gekeken kunnen worden", aldus Penn-te Strake.

En als het op nationaal niveau niet lukt onderling afspraken te maken, zouden er volgens haar in elk geval uitzonderingen gemaakt moeten worden voor de grensregio's. "Maak nou eens uitzonderingen voor grensgebieden, zodat je daar wel het beleid harmoniseert."

Aangewezen op buurlanden
Europarlementariër Vera Tax is het eens met de oproep van Penn-te Strake, die ook voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg is. "Limburg heeft 40 procent van de Nederlandse grens. Voor Limburg zijn afspraken met het aangrenzende buitenland misschien nog wel belangrijker dan de afspraken op nationaal niveau."

Korte lijnen
Burgemeester Herbert Corsten van de Duitse grensgemeente Selfkant staat ook volledig achter de uitspraak van Penn-te Strake. In de euregio zijn volgens hem de lijnen met gemeenten aan de andere kant van de grens toch al heel kort. Toen het coronavirus net was uitgebroken in het Duitse Langbroich, vlakbij Selfkant, heeft hij daar een dag later al over overlegd met collega's van Nederlandse buurgemeenten.

Niet uit te leggen
Ook burgemeester Raf Terwingen van het Belgisch-Limburgse Maasmechelen worstelt soms met de regelgeving die per land verschilt en het soms ingewikkeld maakt. "Ik heb de afgelopen dagen mails gehad van voetballertjes in mijn gemeente, die bij een Nederlandse club spelen. Ze vroegen me of zij daar ook weer mogen trainen vanaf deze week, net zoals hun Nederlandse clubgenootjes. Maar ik heb helaas moeten zeggen dat dat in België nog niet mag. Want na het trainen komen ze weer terug naar België en dan kunnen ze niet daar weer mensen gaan besmetten."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen