Overslaan en naar de inhoud gaan

Penn: 'Chaos bij invoering nieuwe coronamaatregelen'

Geplaatst opzondag 4 oktober 2020 - 11:52

De invoering van de nieuwe coronamaatregelen heeft tot chaos geleid bij de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, dat zegt voorzitter Annemarie Penn-te Strake.

De nieuwe coronamaatregelen werden maandag in een persconferentie aangekondigd en gingen dinsdag in.

De voorzitters van de veiligheidsregio's wisten ook maandag pas van de nieuwe maatregelen. En dat was te krap om alles voor te bereiden, zegt Penn in het L1 Radio-programma De Stemming.

Chaos: 'Telefoon is ontploft'
"Als je weet wat wij bestuurlijk allemaal moeten regelen om dat in goede banen te leiden, het is heel rommelig gegaan", zegt Penn. "Het is chaos geworden deze week. Bij ons is de telefoon ontploft."

Als voorbeeld geeft ze de uitzonderingsbepaling voor gebouwen van regionaal belang. Iedere voorzitter van een veiligheidsregio mag namelijk instellingen aanwijzen die wel meer dan 30 mensen mogen ontvangen. "Wat zijn dat voor gebouwen? Wij moeten dan advocaten raadplegen. We werden overspoeld met vragen."

Maandag vergaderen de voorzitters opnieuw. "Dan zal dit wel een belangrijk thema worden in de feedback naar het kabinet. We snappen wel dat het urgentie heeft, maar geef ons ook even de tijd."

'Mondkapjesadvies politieke keuze'
Een ander feit wat later na de persconferentie volgde, was het dringend advies voor het dragen van een mondkapje. Dat noemt Penn vooral een politieke keuze. "Ik vind het lastig dat deskundigen zeggen: 'het heeft geen enkele zin en dat de politiek zegt dat moet toch'."

Voetbal versus theater
Ook legt ze in het radioprogramma uit waarom publiek in een theater wel nog mag en bij sportwedstrijden niet meer. "De bedoeling is dat door de maatregelen minder mensen op een kluitje komen te zitten. Bij sport zitten veel supporters op een kluitje. In een theater heb je een route, wordt je naar je plek gebracht, je zit en schreeuwt niet."

Megakermis
Ook gaat Penn in op de plannen voor een megakermis op het Megaland-terrein in Landgraaf. Op die plannen is veel kritiek. "Kermis mag, maar je moet een doorstroom kunnen regelen. Dat betekent dat je je terrein in de hand moet hebben: hoeveel mensen mogen erop, je moet bezoekers tellen, weten hoeveel het er zijn en ook het terrein sluiten als het zover is. Dat is natuurlijk een enorme operatie."

Lees ook: Plan voor grote kermis op Megaland-terrein

De burgemeester van Maastricht kan zich goed voorstellen dat organisaties van kleine buurtkermissen, die massaal zijn afgelast, daar de mensen en het geld niet voor hebben.

Tevreden met coronacijfers
Er is wel een lichtpuntje: Penn-te Strake is tevreden met de coronacijfers in Zuid-Limburg. "Het gaat best wel goed in Zuid-Limburg, en al best wel lang. Merendeel doet echt heel goed zijn best."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen