De invoering van de nieuwe coronamaatregelen heeft tot chaos geleid bij de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, dat zegt voorzitter Annemarie Penn-te Strake.
De nieuwe coronamaatregelen werden maandag in een persconferentie aangekondigd en gingen dinsdag in.
De voorzitters van de veiligheidsregio's wisten ook maandag pas van de nieuwe maatregelen. En dat was te krap om alles voor te bereiden, zegt Penn in het L1 Radio-programma De Stemming.
Chaos: 'Telefoon is ontploft'
"Als je weet wat wij bestuurlijk allemaal moeten regelen om dat in goede banen te leiden, het is heel rommelig gegaan", zegt Penn. "Het is chaos geworden deze week. Bij ons is de telefoon ontploft."
Als voorbeeld geeft ze de uitzonderingsbepaling voor gebouwen van regionaal belang. Iedere voorzitter van een veiligheidsregio mag namelijk instellingen aanwijzen die wel meer dan 30 mensen mogen ontvangen. "Wat zijn dat voor gebouwen? Wij moeten dan advocaten raadplegen. We werden overspoeld met vragen."
Maandag vergaderen de voorzitters opnieuw. "Dan zal dit wel een belangrijk thema worden in de feedback naar het kabinet. We snappen wel dat het urgentie heeft, maar geef ons ook even de tijd."
'Mondkapjesadvies politieke keuze'
Een ander feit wat later na de persconferentie volgde, was het dringend advies voor het dragen van een mondkapje. Dat noemt Penn vooral een politieke keuze. "Ik vind het lastig dat deskundigen zeggen: 'het heeft geen enkele zin en dat de politiek zegt dat moet toch'."
Voetbal versus theater
Ook legt ze in het radioprogramma uit waarom publiek in een theater wel nog mag en bij sportwedstrijden niet meer. "De bedoeling is dat door de maatregelen minder mensen op een kluitje komen te zitten. Bij sport zitten veel supporters op een kluitje. In een theater heb je een route, wordt je naar je plek gebracht, je zit en schreeuwt niet."
Megakermis
Ook gaat Penn in op de plannen voor een megakermis op het Megaland-terrein in Landgraaf. Op die plannen is veel kritiek. "Kermis mag, maar je moet een doorstroom kunnen regelen. Dat betekent dat je je terrein in de hand moet hebben: hoeveel mensen mogen erop, je moet bezoekers tellen, weten hoeveel het er zijn en ook het terrein sluiten als het zover is. Dat is natuurlijk een enorme operatie."
De burgemeester van Maastricht kan zich goed voorstellen dat organisaties van kleine buurtkermissen, die massaal zijn afgelast, daar de mensen en het geld niet voor hebben.
Tevreden met coronacijfers
Er is wel een lichtpuntje: Penn-te Strake is tevreden met de coronacijfers in Zuid-Limburg. "Het gaat best wel goed in Zuid-Limburg, en al best wel lang. Merendeel doet echt heel goed zijn best."