Overslaan en naar de inhoud gaan

Penalty-echec: Oranjeleeuwinnen uitgeschakeld op Spelen

Geplaatst opvrijdag 30 juli 2021 - 15:56

Het Nederlands dameselftal is in een thriller van een olympische kwartfinale gevloerd door regerend wereldkampioen Verenigde Staten. De Amerikaansen trokken via een penaltyserie aan het langste eind.

Lieke Martens uit Nieuw-Bergen had daarvóór, in de slotfase van de reguliere speeltijd, een strafschop voor Nederland gemist. Daarna ontglipte Nederland, waar ook Dominique Janssen uit Horst en Lynn Wilms uit Tegelen als basisspeler op het veld stonden, een plek in de halve finale.

Video: NOS

Van 1-0 naar 1-2
Aan de hand van Vivianne Miedema greep Nederland het initiatief, want de spits schoot na een kwartier voetbal de 1-0 binnen. Van onderschatting van de tegenstander mocht echter geen sprake zijn, ook omdat de Oranjeleeuwinnen verdedigend kwetsbaar zijn. Dat leverde in een tijdsbestek van drie minuten twee tegengoals op: Kristie Mewis kopte vogelvrij de gelijkmaker binnen, Lynn Williams maakte er, na verdedigend geknoei, zelfs 1-2 van.

Beteugeld
Nederland liep zich stuk op de VS en een gelijkmaker leek ver weg. Totdat Miedema in de 54ste minuut weer opstond: de topscorer kapte, schoot met scherp en had zo haar tiende (!) treffer van het olympisch toernooi te pakken. Beide ploegen gingen vervolgens op zoek naar de winnende goal, maar de VS beteugelde het Nederlands gevaar en een treffer van de Amerikaanse vrouwen werd wegens buitenspel afgekeurd.

Oranjeleeuwinnen Nederland - VS (30 jul 2021)
Foto: Orange Pictures

Martens mist
Tien minuten voor tijd kreeg Nederland een buitenkansje met een strafschop, en Martens pakte de verantwoordelijkheid door de penalty op te eisen. Haar matige inzet werd echter gepareerd door keepster Alyssa Naeher. De voetbalgrootmachten hielden elkaar in het restant in balans en dwongen elkaar zo tot een verlenging.

Rug tegen de muur
In die verlenging leek Martens alsnog haar goal te scoren, ware het niet dat ze in buitenspelpositie de bal inkopte. Daarna keerde de Amerikaanse keepster een uitstekende kopbal van Miedema en schoot Beerensteyn van afstand over het doel, in een fase waarin Nederland in staat was de VS met de rug tegen de muur te zetten.

Weer buitenspel
De Amerikaanse vrouwen richtten zich toch nog op en dachten twee keer de 2-3 binnen te schieten, eerst via Christen Press en daarna via Alex Morgen. In beide gevallen ging er ook door die treffers een streep wegens buitenspel. Bij de Oranjeleeuwinnen vloeiden de krachten weg, maar het team van bondscoach Sarina Wiegman hield stand en worstelde zich naar een penaltyserie.

Droom aan diggelen
Die serie begon dramatisch voor Nederland, want nota bene Miedema miste de eerste pingel. Janssen zorgde voor het herstel door de tweede Nederlandse penalty wel raak te schieten, maar toen Aniek Nouwen de vierde Nederlandse penalty miste, werd het een lastig verhaal voor de Oranjeleeuwinnen. De VS toonde zich foutloos en Megan Rapinoe velde bij de vierde penalty het vonnis: zij schoot de medailledroom van de Oranjeleeuwinnen aan diggelen.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen