Overslaan en naar de inhoud gaan

Peelmuseum in zwaar weer: 'Helaas geen coronasteun'

Geplaatst opvrijdag 4 september 2020 - 21:04

Veel musea dreigen ten onder te gaan als gevolg van de coronamaatregelen. Vooral musea die geen subsidies krijgen en het vooral moeten hebben van entreegeld en donateurs, hebben het moeilijk.

Een van die musea in moeilijkheden in het Limburgse land is het Peelmuseum in America. Het is een museum dat geen enkele subsidie ontvangt, ook niet op lokaal niveau, en daarom kan het geen aanspraak maken op financiële steun vanuit de overheid vanuit de diverse financiële steunmaatregelen als gevolg van de coronapandemie. Sluiting dreigt voor het museum dat voor de volle honderd procent draait op vrijwilligers.

Verlies
Het Peelmuseum heeft sinds de uitbraak van het verraderlijke virus een verlies gedraaid van 4000 euro. Pogingen om een financieel steuntje in de rug te krijgen, zijn op niets uitgelopen. Op een bijdrage van de Rabobank na, maar die geldsom is onvoldoende om het verlies te dragen. Terwijl er nauwelijks inkomsten zijn, lopen de uitgaven voor onderhoud, huur, gas, water en licht gewoon door.

Afgebeld
Volgens Frans Steeghs, de voorzitter van de stichting die het Peelmuseum runt, hebben inmiddels 700 bezoekers afgebeld. Het museum moet het vooral hebben van reizen die ouderenbonden naar het museum opzetten en van tripjes van Nationale Vereniging De Zonnebloem; een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen met een lichamelijke beperking. Het publiek van het Peelmuseum bestaat veelal uit mensen uit de risicogroep, die juist probeert om geen coronabesmetting op te lopen en daarom wegblijft.

Gevaar
Steeghs kan er niet bij dat het museum buiten de steunregeling valt en geen subsidies krijgt. "Wat hier staat vind je nergens", als hij wijst naar de hutten die in de tuin van het museum staan. "De geschiedenis van de Peel komt hier tot leven en komt nu in gevaar."

Benefietconcerten
Om aan geld te komen organiseert het museum enkele benefietconcerten. Met de opbrengst hoopt het Peelmuseum het hoofd boven water te kunnen houden. "Maar als het volgend jaar nóg zo slecht gaat, dan zie ik de toekomst somber in."

Sprankje
Een sprankje hoop is er nog wel voor het Peelmuseum. Zo maakt cultuurgedeputeerde Ger Koopmans zich sterk voor een goede en scherpe steunverdeling richting musea, ook als het gaat om particuliere collecties zoals die van het onlangs door inbraak getroffen Eyewitness museum in Beek.

Lees ook: Koopmans: 'Extra cultuurgeld niet op grote hoop'

Museumvereniging
Ook breekt de Museumvereniging, de brancheorganisatie die zich in beginsel sterk maakt voor de bij de vereniging aangesloten musea, een lans: de belangenorganisatie vindt dat Nederlandse musea in zijn algemeenheid voor steun aan moeten kunnen kloppen, als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

Streng
Het Peelmuseum is overigens niet aangesloten bij de Museumvereniging. "Die eisen zijn heel streng, daar kunnen we niet aan voldoen", zegt Steeghs. Een woordvoerder van de Museumvereniging laat weten dat er 17 onderdelen zijn die een museum op orde moet hebben, om lid te kunnen worden van de branchevereniging. Die componenten komen overeen met de kwaliteitsstandaard die het Museumregister waarborgt.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen