Overslaan en naar de inhoud gaan

Peelbrand bij Griendtsveen heeft al 250 hectare verwoest

Geplaatst opdinsdag 21 april 2020 - 19:55

De brand in de Deurnsche Peel is een klap voor de flora en fauna. De natuur herstelt zich wel, maar zeldzame soorten als de gladde slang en levendbarende hagedis zijn verloren.

"Ik heb berichten gehoord van reeën die vluchtend het kanaal zijn ingesprongen. Vogels brengen zich ook tijdig in veiligheid maar voor kleinere diersoorten is het vrees ik te laat", vertelt Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer.

Kraanvogels
Verhoeven: "De natuur is veerkrachtig maar het zal tijd kosten. De kraanvogel bijvoorbeeld heeft zich net genesteld in dit gebied. Die zal voorlopig niet terugkomen denk ik." Dinsdagmiddag wordt de verwoesting geschat op 250 hectare. Brandweerkorpsen uit Brabant zijn nog steeds aan het blussen.

Lees ook: Landmacht ingezet bij natuurbrand Griendtsveen

Een vuurvechterseenheid van de brandweer uit Overijssel mengt zich ook in de strijd. Deze brandweerlieden zijn getraind en uitgerust om natuurbranden te lijf te gaan.

Video: L1

Griendtsveen
Aan de rand van Griendtsveen is op sommige plekken het vuur te zien. Vanaf de kanaalzijde buiten het dorp zie je hoe de vlammen over de veengrond kruipen. De brand in het Brabantse natuurgebied Deurnsche Peel woedt al twee dagen. Het getroffen gebied gaat over in de Mariapeel bij Griendtsveen: daar brandt het niet.

Chinook
Grote Chinook-helikopters van Defensie vliegen af en aan om water te storten. Per vlucht storten ze 10.000 liter op een gebied dat als 'stoplijn' is aangewezen. Daar moet het oprukkende vuur gestuit worden. Binnen het gebied kan het dan gecontroleerd doorbranden. "De inzet van drie Chinooks van defensie zet zeker zoden aan de dijk maar het brandt nog steeds," vertelt Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen