Overslaan en naar de inhoud gaan

Peel en Maas scherpt huisvestingseisen arbeidsmigranten aan

Geplaatst opwoensdag 21 april 2021 - 6:59

Peel en Maas gaat alleen nog maar vergunningen afgeven voor de huisvesting van arbeidsmigranten als 75 procent van de migranten die daar ondergebracht worden vier maanden of langer in de gemeente zelf werkt.

Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten. Het nieuwe beleid moet op 1 mei ingaan. Het gaat om de short stay werknemers, die voor korte tijd in de gemeente verblijven. Tot nu toe was de voorwaarde dat 25 procent van de ergens gehuisveste migranten in de gemeente zelf werkt.

Forse groei
Het college besloot in juni vorig jaar geen nieuwe aanvragen voor het huisvesten van arbeidsmigranten meer te behandelen. Eerst moest het beleid van 2019 opnieuw geƫvalueerd worden, want dat had voor een forse groei van initiatieven en aanvragen gezorgd.

Kritiek
Om dat nu in toom te houden, is besloten dat drie kwart van de gehuisveste arbeidsmigranten ook in de gemeente zelf moet werken. Ook mogen alleen lokale bedrijven nog huisvestingslocaties inrichten. Dat voorstel stuitte eerder op kritiek uit Venlo; wethouder Sjors Peeters was verontwaardigd, omdat veel arbeidsmigranten die in Venlo werken in Peel en Maas wonen.

Betere spreiding
Verder worden in het nieuwe beleid arbeidsmigranten beter gespreid over de kernen van Peel en Maas. Normen of cijfers voor de spreiding per kern zijn niet opgenomen in het plan. Op dit moment zijn al een kleine 4200 arbeidsmigranten werkzaam in de gemeente. In 2030 is dat waarschijnlijk opgelopen naar nog eens 6000 arbeidsmigranten die in de gemeente Peel en Maas werken.

Derde pilot
Een derde pilot voor de huisvesting van maximaal 400 personen wordt geschrapt. Dat betekent dat bij Work & Stay in Maasbree geen 250 extra plaatsen komen. Verder is besloten dat er groen licht van de gemeenteraad nodig is bij initiatieven voor de huisvesting van meer dan 80 personen.

In de loop van 2022 bekijkt de gemeente hoe de huisvesting dan wordt ingevuld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen