Overslaan en naar de inhoud gaan

Pedofiel uit Venlo blijft 'gewoon' in tbs-instelling

Geplaatst opvrijdag 20 december 2019 - 6:00

De Venlose pedofiel Sjaak W. (68) blijft in een tbs-instelling zitten. Hij verzocht de rechter onlangs om zijn verblijf in de kliniek na 27 jaar te beëindigen, maar dat bleek tevergeefs.

Volgens deskundigen is er na al die tijd nog altijd een groot risico dat Sjaak opnieuw in de fout gaat. De rechter neemt dat advies over.

Lees ook: Venlose pedofiel wil vrijheid terug na 27 jaar tbs

Ziekelijke stoornis
In het advies wordt gerept over 'een ziekelijke stoornis van zijn geestesvermogens'. Concreet kampt Sjaak met een paranoïde persoonlijkheidsproblematiek, pedofilie, psychopathische trekken en een lichte verstandelijke beperking. Bijkomend probleem is dat de Venlonaar vooral over zichzelf praat als slachtoffer, maar niet reflecteert op zijn rol als dader.

Vaker veroordeeld
De zestiger kreeg in 1992 vier maanden cel en tbs voor het misbruiken van twee minderjarige jongens. Het was bovendien niet voor het eerst dat hij zich voor de rechter moest verantwoorden. Sinds 1969 is Sjaak vaker veroordeeld voor ontucht met jongens die jonger waren dan zestien jaar.

Twintig jaar longstay
Na zeven jaar tbs werd hij op de afdeling Langdurige Forensische Zorg, ook wel longstay, geplaatst. Dat gebeurde nadat betrokken behandelaren constateerden dat er nog altijd sprake was van recidivegevaar. Daar is in twintig jaar niets in veranderd.

Niet naar huis
Sjaak vond het goed geweest en vroeg de rechter onlangs om hem naar huis te sturen. Hij zou dan ambulant behandeld worden. De rechter ziet, op basis van de rapporten over de zestiger, niets in dat plan. Zijn verblijf in de kliniek is nu weer met twee jaar verlengd. Dat is de maximale termijn; daarna moet de rechter opnieuw toetsen of Sjaak in de kliniek moet blijven.

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen