Overslaan en naar de inhoud gaan

Pedofiel uit Venlo blijft 'gewoon' in tbs-instelling

Geplaatst opvrijdag 20 december 2019 - 6:00

De Venlose pedofiel Sjaak W. (68) blijft in een tbs-instelling zitten. Hij verzocht de rechter onlangs om zijn verblijf in de kliniek na 27 jaar te beëindigen, maar dat bleek tevergeefs.

Volgens deskundigen is er na al die tijd nog altijd een groot risico dat Sjaak opnieuw in de fout gaat. De rechter neemt dat advies over.

Lees ook: Venlose pedofiel wil vrijheid terug na 27 jaar tbs

Ziekelijke stoornis
In het advies wordt gerept over 'een ziekelijke stoornis van zijn geestesvermogens'. Concreet kampt Sjaak met een paranoïde persoonlijkheidsproblematiek, pedofilie, psychopathische trekken en een lichte verstandelijke beperking. Bijkomend probleem is dat de Venlonaar vooral over zichzelf praat als slachtoffer, maar niet reflecteert op zijn rol als dader.

Vaker veroordeeld
De zestiger kreeg in 1992 vier maanden cel en tbs voor het misbruiken van twee minderjarige jongens. Het was bovendien niet voor het eerst dat hij zich voor de rechter moest verantwoorden. Sinds 1969 is Sjaak vaker veroordeeld voor ontucht met jongens die jonger waren dan zestien jaar.

Twintig jaar longstay
Na zeven jaar tbs werd hij op de afdeling Langdurige Forensische Zorg, ook wel longstay, geplaatst. Dat gebeurde nadat betrokken behandelaren constateerden dat er nog altijd sprake was van recidivegevaar. Daar is in twintig jaar niets in veranderd.

Niet naar huis
Sjaak vond het goed geweest en vroeg de rechter onlangs om hem naar huis te sturen. Hij zou dan ambulant behandeld worden. De rechter ziet, op basis van de rapporten over de zestiger, niets in dat plan. Zijn verblijf in de kliniek is nu weer met twee jaar verlengd. Dat is de maximale termijn; daarna moet de rechter opnieuw toetsen of Sjaak in de kliniek moet blijven.

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen