Overslaan en naar de inhoud gaan

Patiëntenstop huisartsen Venlo: 'Nergens plek'

Geplaatst opdonderdag 12 augustus 2021 - 17:05

Voor nieuwe inwoner van Venlo, Paul Giezen, is het op dit moment onmogelijk om een nieuwe huisarts te vinden. Hij hoort van alle praktijken in zijn buurt hetzelfde: 'Wij hebben geen plek'.

"Dan ga je naar de volgende huisarts en die vertelt je exact hetzelfde verhaal", zegt Giezen. Hij heeft het inmiddels al meerdere malen heeft geprobeerd bij verschillende praktijken.

Video: L1

Tekort
"Het is ook niet dat ik op een wachtlijst terecht kan, want ze zeggen een tekort te hebben aan huisartsen en door corona hebben ze het ook nog eens ontzettend druk", legt Giezen uit.

Lees ook: Huisartsentekort al merkbaar bij patiënten: 'Triest'

Wachtlijst
Cohesie, een organisatie van huisartsen in de regio Noord-Limburg, erkent dat een groot aantal praktijken een terughoudend inschrijvingsbeleid heeft. Volgens Leo Kliphuis, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Cohesie is dit een gevolg van een tekort aan huisartsen die praktijkhouder willen worden, waardoor er steeds minder huisartspraktijken zijn. "Huisartsen willen zich niet graag vestigen als praktijkhouder omdat er veel werk aan vast zit", zo stelt Kliphuis.

Wat dan ook de precieze oorzaak is, feit blijft dat Giezen geen eigen huisarts heeft en voorlopig nog niet krijgt. Dat wil niet zeggen dat hij zich niet bij een huisarts in de buurt kan melden in noodgevallen, zegt bestuursvoorzitter Kliphuis. "Vaak staan ze wel open voor gezinsuitbreiding of andere bijzondere omstandigheden. Maar veelal worden mensen op een wachtlijst geplaatst. En wordt er afgesproken dat ze voor spoed of andere dringende zaken wel welkom zijn bij de praktijk."

Hulp
Ook Cohesie krijgt veel hulpverzoeken van zoekende patiënten. "Wij worden hier ook met enige regelmaat over geraadpleegd door zoekende mensen en de zorgverzekeraar VGZ", laat Kliphuis weten. Volgens VGZ speelt dit probleem niet alleen in Venlo, maar is het inmiddels een landelijk probleem. "Ook al zien we het in deze regio wel meer", laat een woordvoerder weten. "Er zijn op veel plekken te weinig huisartsen. Dit is echter in mindere mate in de stedelijke gebieden omdat daar de huisartsen vaak blijven hangen na hun opleiding. Vooral in krimpgebieden zie je het tekort."

Volgens de voorzitter van de Raad van Bestuur van Cohesie spelen meer factoren een rol bij dit probleem en dat is niet zomaar op te lossen. "In Noord-Limburg is, zoals al eerder gezegd, het vinden van de 'traditionele' praktijkhouder-huisarts steeds lastiger aan het worden. Dat betekent dat de coöperatie van huisartsen (Cohesie) in voorkomende gevallen optreedt als praktijkhouder. De komende jaren gaan diverse praktijkhoudende huisartsen met pensioen en wij voorzien dat de schaarste gaat toenemen. Dus het probleem lijkt niet kleiner te worden", legt Kliphuis uit.

Settelen
Ook Merijn van Oord, voorzitter van de Limburgse huisartsenvereniging ziet dat jonge huisartsen vaker kiezen om langer waarnemend huisarts te zijn, in plaats van zich te vestigen met een praktijk. "Daarnaast is er een toenemende zorgvraag omdat mensen ouder worden en langer thuis blijven wonen", legt Van Oord uit.

Oplossing
Een oplossing is er niet meteen, volgens Kliphuis. "We proberen met de speciale huisartsenpraktijk voor arbeidsmigranten de praktijken in de regio te ontlasten voor dit deel van de zorg. Zodat zij meer ruimte krijgen. In het najaar evalueren we dit met de huisartsen. Als dat geen soelaas biedt, gaan we kijken wat er mogelijk is om de capaciteit te verruimen."

Wachten
Voor nieuwe Venlonaar Paul Giezen zit er voorlopig niets anders op dan wachten. Hij staat nog ingeschreven bij de huisarts in zijn vorige woonplaats, Den Bosch. "Voor spoed zou ik eenmalig terechtkunnen bij een huisarts hier, alleen dan moet je de rekening zelf indienen bij de zorgverzekering. Die ik nu ook heb ingeschakeld. Maar ook daar krijgen ze hetzelfde antwoord: Er is geen plek."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen