Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Patiëntendossier van Limburgse ziekenhuizen snel online

Geplaatst opvrijdag 2 december 2016 - 6:03

De patiëntendossiers van Limburgse ziekenhuizen staan binnen nu en een jaar allemaal voor een deel online.

Dit moet het voor patiënten gemakkelijker maken hun eigen medische gegevens in te zien.

Portaal
Enkele ziekenhuizen in Limburg liggen nu al op schema. Maastricht UMC+ heeft sinds 1 november een zogenoemd ‘patiëntportaal’. VieCuri Medisch Centrum in Venlo opent zijn portaal aanstaande maandag. De overige drie ziekenhuizen in de provincie (Laurentius Ziekenhuis in Roermond, St. Jans Gasthuis in Weert en Zuyderland in Heerlen en Geleen) gaan in de loop van 2017 van start.

Duidelijkheid
Ziekenhuizen zijn vanaf 2018 door het Rijk verplicht patiënten via internet inzage aan te bieden in hun eigen medische dossier. Hoeveel ze laten zien, staat hun dan nog vrij. Vanaf 2020 moeten ze dat echter allemaal op dezelfde manier doen. VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat er nog voor komende jaarwisseling duidelijkheid komt over de exacte invulling van de ziekenhuisportalen.

Koudwatervrees
Voor ziekenhuizen is het digitaal vrijgeven van de patiëntendossiers een ingewikkeld verhaal. Ook is er koudwatervrees. Dat heeft onder andere te maken met de beveiliging van de gegevens, die moet voorkomen dat data in handen van hackers vallen. Ook is er veel discussie over welke delen van een dossier (uitslagen, correspondentie, behandelverslagen) wel en allemaal online gezet moeten worden. Minister Schippers heeft een bedrag van 105 miljoen euro vrijgemaakt om ziekenhuizen bij de ontwikkeling van de portalen te ondersteunen.

Discussie
Afhankelijk van hoe die discussie verloopt, maakt het online dossier het mogelijk dat de patiënt al voor het gesprek met de behandelend arts op de hoogte is van uitslagen van onderzoeken. VieCuri zegt dat een voordeel hiervan kan zijn dat patiënten de informatie tijdens het daadwerkelijke gesprek beter in zich kunnen opnemen, wanneer ze al vooraf weten dat er een ‘slechtnieuwsgesprek’ aan zit te komen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Sigaret massaal in de ban bij Limburgse ziekenhuizen
Sint Jans Gasthuis beste ziekenhuis van Limburg
Schuldenlast Limburgse ziekenhuizen neemt toe
Rustige carnaval in Limburgse ziekenhuizen
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen