Overslaan en naar de inhoud gaan

Patiëntendossier van Limburgse ziekenhuizen snel online

Geplaatst opvrijdag 2 december 2016 - 6:03

De patiëntendossiers van Limburgse ziekenhuizen staan binnen nu en een jaar allemaal voor een deel online.

Dit moet het voor patiënten gemakkelijker maken hun eigen medische gegevens in te zien.

Portaal
Enkele ziekenhuizen in Limburg liggen nu al op schema. Maastricht UMC+ heeft sinds 1 november een zogenoemd ‘patiëntportaal’. VieCuri Medisch Centrum in Venlo opent zijn portaal aanstaande maandag. De overige drie ziekenhuizen in de provincie (Laurentius Ziekenhuis in Roermond, St. Jans Gasthuis in Weert en Zuyderland in Heerlen en Geleen) gaan in de loop van 2017 van start.

Duidelijkheid
Ziekenhuizen zijn vanaf 2018 door het Rijk verplicht patiënten via internet inzage aan te bieden in hun eigen medische dossier. Hoeveel ze laten zien, staat hun dan nog vrij. Vanaf 2020 moeten ze dat echter allemaal op dezelfde manier doen. VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat er nog voor komende jaarwisseling duidelijkheid komt over de exacte invulling van de ziekenhuisportalen.

Koudwatervrees
Voor ziekenhuizen is het digitaal vrijgeven van de patiëntendossiers een ingewikkeld verhaal. Ook is er koudwatervrees. Dat heeft onder andere te maken met de beveiliging van de gegevens, die moet voorkomen dat data in handen van hackers vallen. Ook is er veel discussie over welke delen van een dossier (uitslagen, correspondentie, behandelverslagen) wel en allemaal online gezet moeten worden. Minister Schippers heeft een bedrag van 105 miljoen euro vrijgemaakt om ziekenhuizen bij de ontwikkeling van de portalen te ondersteunen.

Discussie
Afhankelijk van hoe die discussie verloopt, maakt het online dossier het mogelijk dat de patiënt al voor het gesprek met de behandelend arts op de hoogte is van uitslagen van onderzoeken. VieCuri zegt dat een voordeel hiervan kan zijn dat patiënten de informatie tijdens het daadwerkelijke gesprek beter in zich kunnen opnemen, wanneer ze al vooraf weten dat er een ‘slechtnieuwsgesprek’ aan zit te komen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Sigaret massaal in de ban bij Limburgse ziekenhuizen
Sint Jans Gasthuis beste ziekenhuis van Limburg
Schuldenlast Limburgse ziekenhuizen neemt toe
Rustige carnaval in Limburgse ziekenhuizen
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen