Overslaan en naar de inhoud gaan

Patiëntendossier van Limburgse ziekenhuizen snel online

Geplaatst opvrijdag 2 december 2016 - 6:03

De patiëntendossiers van Limburgse ziekenhuizen staan binnen nu en een jaar allemaal voor een deel online.

Dit moet het voor patiënten gemakkelijker maken hun eigen medische gegevens in te zien.

Portaal
Enkele ziekenhuizen in Limburg liggen nu al op schema. Maastricht UMC+ heeft sinds 1 november een zogenoemd ‘patiëntportaal’. VieCuri Medisch Centrum in Venlo opent zijn portaal aanstaande maandag. De overige drie ziekenhuizen in de provincie (Laurentius Ziekenhuis in Roermond, St. Jans Gasthuis in Weert en Zuyderland in Heerlen en Geleen) gaan in de loop van 2017 van start.

Duidelijkheid
Ziekenhuizen zijn vanaf 2018 door het Rijk verplicht patiënten via internet inzage aan te bieden in hun eigen medische dossier. Hoeveel ze laten zien, staat hun dan nog vrij. Vanaf 2020 moeten ze dat echter allemaal op dezelfde manier doen. VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat er nog voor komende jaarwisseling duidelijkheid komt over de exacte invulling van de ziekenhuisportalen.

Koudwatervrees
Voor ziekenhuizen is het digitaal vrijgeven van de patiëntendossiers een ingewikkeld verhaal. Ook is er koudwatervrees. Dat heeft onder andere te maken met de beveiliging van de gegevens, die moet voorkomen dat data in handen van hackers vallen. Ook is er veel discussie over welke delen van een dossier (uitslagen, correspondentie, behandelverslagen) wel en allemaal online gezet moeten worden. Minister Schippers heeft een bedrag van 105 miljoen euro vrijgemaakt om ziekenhuizen bij de ontwikkeling van de portalen te ondersteunen.

Discussie
Afhankelijk van hoe die discussie verloopt, maakt het online dossier het mogelijk dat de patiënt al voor het gesprek met de behandelend arts op de hoogte is van uitslagen van onderzoeken. VieCuri zegt dat een voordeel hiervan kan zijn dat patiënten de informatie tijdens het daadwerkelijke gesprek beter in zich kunnen opnemen, wanneer ze al vooraf weten dat er een ‘slechtnieuwsgesprek’ aan zit te komen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

VieCuri Venlo Venray (8 okt 2019)
Ziekenhuis in Weert moet op financiële tellen passen
Sigaret massaal in de ban bij Limburgse ziekenhuizen
Staking ziekenhuizen (20 nov 2019)
Ziekenhuizen staken: 'Geen tijd voor patiëntenzorg'
Sint Jans Gasthuis beste ziekenhuis van Limburg
Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen