Overslaan en naar de inhoud gaan

Patiënten positief over protonentherapie in Maastricht

Geplaatst opmaandag 7 oktober 2019 - 14:28

De eerste patiënten die in de Maastrichtse Maastro Clinic zijn behandeld met protonen, zijn positief over hun behandeling.

Zij begonnen een half jaar geleden al in de kliniek die maandag officieel in gebruik wordt genomen door minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

Alles nieuw
Volgens radiotherapeut-oncoloog Frank Hoebers van de Maastro protonenkliniek is ook voor de medische staf alles nieuw. Daarom is gestart met enkele patiënten en wordt de hoeveelheid patiënten langzaam opgevoerd. Pas volgend jaar wordt er op de maximale capaciteit van de kliniek gedraaid. Er moeten dan zo’n 400 patiënten per jaar worden geholpen.

Minder bijwerkingen
Een van de eerste patiënten is Kees van Berkel uit Stamproy. Hij kreeg voor zijn keelkanker eerst een reguliere behandeling met fotonenstraling. Vanwege de verhoogde kans op bijwerkingen is overgestapt naar de protonenbehandeling. "Je kunt denken aan problemen met slikken omdat de speekselklieren worden aangetast. En ook de smaak kan worden aangetast. Ik ben erg tevreden over de behandeling, want bijwerkingen heb ik nu nauwelijks.”

Herstel
Hoebers benadrukt dat het uitblijven van deze bijwerkingen niet per sé aan de protonentherapie hoeft te liggen. "Iedere patiënt is anders. En je test de behandelingen niet allebei op dezelfde patiënt. We hebben nu nog niet genoeg patiënten gehad om heel harde conclusies te kunnen trekken, maar op het eerste gezicht gaat het herstel na de behandeling wel sneller en zijn de bijwerkingen minder."

Proefkonijn
Ook Roger Creusen is blij met de komst van de protonenkliniek in Maastricht. Hij had een tumor in zijn keel- en neusholte, waarbij traditionele behandeling een grote kans geeft op negatieve bijwerkingen. "Je voelt je wel een beetje proefkonijn. Je merkt wel dat het voor iedereen nieuw is. Dat maakt het wel spannend, maar ik ben ook blij dat ik gebruik heb kunnen maken van deze techniek. En dat het zo dicht bij huis kan. Anders had ik dus naar Delft of naar het buitenland gemoeten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen