Overslaan en naar de inhoud gaan

Patiënten positief over protonentherapie in Maastricht

Geplaatst opmaandag 7 oktober 2019 - 14:28

De eerste patiënten die in de Maastrichtse Maastro Clinic zijn behandeld met protonen, zijn positief over hun behandeling.

Zij begonnen een half jaar geleden al in de kliniek die maandag officieel in gebruik wordt genomen door minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

Alles nieuw
Volgens radiotherapeut-oncoloog Frank Hoebers van de Maastro protonenkliniek is ook voor de medische staf alles nieuw. Daarom is gestart met enkele patiënten en wordt de hoeveelheid patiënten langzaam opgevoerd. Pas volgend jaar wordt er op de maximale capaciteit van de kliniek gedraaid. Er moeten dan zo’n 400 patiënten per jaar worden geholpen.

Minder bijwerkingen
Een van de eerste patiënten is Kees van Berkel uit Stamproy. Hij kreeg voor zijn keelkanker eerst een reguliere behandeling met fotonenstraling. Vanwege de verhoogde kans op bijwerkingen is overgestapt naar de protonenbehandeling. "Je kunt denken aan problemen met slikken omdat de speekselklieren worden aangetast. En ook de smaak kan worden aangetast. Ik ben erg tevreden over de behandeling, want bijwerkingen heb ik nu nauwelijks.”

Herstel
Hoebers benadrukt dat het uitblijven van deze bijwerkingen niet per sé aan de protonentherapie hoeft te liggen. "Iedere patiënt is anders. En je test de behandelingen niet allebei op dezelfde patiënt. We hebben nu nog niet genoeg patiënten gehad om heel harde conclusies te kunnen trekken, maar op het eerste gezicht gaat het herstel na de behandeling wel sneller en zijn de bijwerkingen minder."

Proefkonijn
Ook Roger Creusen is blij met de komst van de protonenkliniek in Maastricht. Hij had een tumor in zijn keel- en neusholte, waarbij traditionele behandeling een grote kans geeft op negatieve bijwerkingen. "Je voelt je wel een beetje proefkonijn. Je merkt wel dat het voor iedereen nieuw is. Dat maakt het wel spannend, maar ik ben ook blij dat ik gebruik heb kunnen maken van deze techniek. En dat het zo dicht bij huis kan. Anders had ik dus naar Delft of naar het buitenland gemoeten."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen