Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Patholoog na MH17-lezing in Maastricht aan kant gezet

Geplaatst opdonderdag 23 april 2015 - 22:25

Patholoog-anatoom George Maat van het team dat slachtoffers van rampvlucht MH17 identificeert, is uit het forensisch team gezet.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft dat donderdag gemeld in de Tweede Kamer. Maat was woensdag al tijdelijk op non-actief gesteld.

De patholoog is tijdens een openbare lezing aan de Universiteit Maastricht zijn boekje te buiten gegaan door foto’s van verminkte lichamen en lichaamsdelen te tonen. Ook onthulde hij informatie over het nog lopende onderzoek naar de MH17-ramp.

Verdere stappen
Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) van de politie woensdag gezegd nadat RTL Nieuws over de lezing had bericht. Het LTFO beraadt zich nu op verdere stappen. "We tillen hier heel zwaar aan", aldus de woordvoerder.

Ongepast en onsmakelijk
Van der Steur noemde de actie van professor Maat woensdag al "buitengewoon ongepast en onsmakelijk". Maat heeft excuses aangeboden en ook het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), waar Maat voor werkte, betreurt de kwestie zeer.

Het Openbaar Ministerie vindt de actie van Maat ongewenst, omdat de foto's onderdeel zijn van het strafrechtelijk onderzoek. Dat alles heeft ertoe geleid dat de samenwerking met Maat is beëindigd, aldus Van der Steur.

Lees ook: Minister haalt hard uit naar 'onsmakelijke' MH17-expert

Foto's
Van der Steur zei dat het op zich toelaatbaar is dat patholoog-anatomen met vakgenoten informatie over de identificatie delen, maar foto's mogen ze alleen laten zien met toestemming van de nabestaanden. Dat was hier niet gebeurd.

De lezing van Maat was bedoeld was voor studenten gezondheidswetenschappen in Maastricht, maar ook toegankelijk voor anderen. Maats uitspraken waren speculatief en onjuist en op sommige punten begaf hij zich buiten zijn vakgebied, zei Van der Steur. Zo zei hij dat het vliegtuig is neergehaald met een raket. "Terecht dat hij zijn verontschuldigingen heeft aangeboden."

Maat was een van de experts die door het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) was ingehuurd voor de identificatie van slachtoffers van de ramp met de MH17, vorig jaar juli.

Lees ook:
- Geheime MH17-informatie uitgelekt bij lezing op UM
- Studievereniging schrikt van ophef na MH17-lezing

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Geheime MH17-informatie uitgelekt bij lezing op UM
Studievereniging schrikt van ophef na MH17-lezing
Minister haalt hard uit naar 'onsmakelijke' MH17-expert
MH17-expert wil excuses en eerherstel
Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen