Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Patholoog na MH17-lezing in Maastricht aan kant gezet

Geplaatst opdonderdag 23 april 2015 - 22:25

Patholoog-anatoom George Maat van het team dat slachtoffers van rampvlucht MH17 identificeert, is uit het forensisch team gezet.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft dat donderdag gemeld in de Tweede Kamer. Maat was woensdag al tijdelijk op non-actief gesteld.

De patholoog is tijdens een openbare lezing aan de Universiteit Maastricht zijn boekje te buiten gegaan door foto’s van verminkte lichamen en lichaamsdelen te tonen. Ook onthulde hij informatie over het nog lopende onderzoek naar de MH17-ramp.

Verdere stappen
Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) van de politie woensdag gezegd nadat RTL Nieuws over de lezing had bericht. Het LTFO beraadt zich nu op verdere stappen. "We tillen hier heel zwaar aan", aldus de woordvoerder.

Ongepast en onsmakelijk
Van der Steur noemde de actie van professor Maat woensdag al "buitengewoon ongepast en onsmakelijk". Maat heeft excuses aangeboden en ook het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), waar Maat voor werkte, betreurt de kwestie zeer.

Het Openbaar Ministerie vindt de actie van Maat ongewenst, omdat de foto's onderdeel zijn van het strafrechtelijk onderzoek. Dat alles heeft ertoe geleid dat de samenwerking met Maat is beëindigd, aldus Van der Steur.

Lees ook: Minister haalt hard uit naar 'onsmakelijke' MH17-expert

Foto's
Van der Steur zei dat het op zich toelaatbaar is dat patholoog-anatomen met vakgenoten informatie over de identificatie delen, maar foto's mogen ze alleen laten zien met toestemming van de nabestaanden. Dat was hier niet gebeurd.

De lezing van Maat was bedoeld was voor studenten gezondheidswetenschappen in Maastricht, maar ook toegankelijk voor anderen. Maats uitspraken waren speculatief en onjuist en op sommige punten begaf hij zich buiten zijn vakgebied, zei Van der Steur. Zo zei hij dat het vliegtuig is neergehaald met een raket. "Terecht dat hij zijn verontschuldigingen heeft aangeboden."

Maat was een van de experts die door het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) was ingehuurd voor de identificatie van slachtoffers van de ramp met de MH17, vorig jaar juli.

Lees ook:
- Geheime MH17-informatie uitgelekt bij lezing op UM
- Studievereniging schrikt van ophef na MH17-lezing

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Geheime MH17-informatie uitgelekt bij lezing op UM
Studievereniging schrikt van ophef na MH17-lezing
Minister haalt hard uit naar 'onsmakelijke' MH17-expert
MH17-expert wil excuses en eerherstel
Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen