Overslaan en naar de inhoud gaan

Patholoog na MH17-lezing in Maastricht aan kant gezet

Geplaatst opdonderdag 23 april 2015 - 22:25

Patholoog-anatoom George Maat van het team dat slachtoffers van rampvlucht MH17 identificeert, is uit het forensisch team gezet.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft dat donderdag gemeld in de Tweede Kamer. Maat was woensdag al tijdelijk op non-actief gesteld.

De patholoog is tijdens een openbare lezing aan de Universiteit Maastricht zijn boekje te buiten gegaan door foto’s van verminkte lichamen en lichaamsdelen te tonen. Ook onthulde hij informatie over het nog lopende onderzoek naar de MH17-ramp.

Verdere stappen
Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) van de politie woensdag gezegd nadat RTL Nieuws over de lezing had bericht. Het LTFO beraadt zich nu op verdere stappen. "We tillen hier heel zwaar aan", aldus de woordvoerder.

Ongepast en onsmakelijk
Van der Steur noemde de actie van professor Maat woensdag al "buitengewoon ongepast en onsmakelijk". Maat heeft excuses aangeboden en ook het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), waar Maat voor werkte, betreurt de kwestie zeer.

Het Openbaar Ministerie vindt de actie van Maat ongewenst, omdat de foto's onderdeel zijn van het strafrechtelijk onderzoek. Dat alles heeft ertoe geleid dat de samenwerking met Maat is beëindigd, aldus Van der Steur.

Lees ook: Minister haalt hard uit naar 'onsmakelijke' MH17-expert

Foto's
Van der Steur zei dat het op zich toelaatbaar is dat patholoog-anatomen met vakgenoten informatie over de identificatie delen, maar foto's mogen ze alleen laten zien met toestemming van de nabestaanden. Dat was hier niet gebeurd.

De lezing van Maat was bedoeld was voor studenten gezondheidswetenschappen in Maastricht, maar ook toegankelijk voor anderen. Maats uitspraken waren speculatief en onjuist en op sommige punten begaf hij zich buiten zijn vakgebied, zei Van der Steur. Zo zei hij dat het vliegtuig is neergehaald met een raket. "Terecht dat hij zijn verontschuldigingen heeft aangeboden."

Maat was een van de experts die door het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) was ingehuurd voor de identificatie van slachtoffers van de ramp met de MH17, vorig jaar juli.

Lees ook:
- Geheime MH17-informatie uitgelekt bij lezing op UM
- Studievereniging schrikt van ophef na MH17-lezing

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Geheime MH17-informatie uitgelekt bij lezing op UM
Studievereniging schrikt van ophef na MH17-lezing
Minister haalt hard uit naar 'onsmakelijke' MH17-expert
MH17-expert wil excuses en eerherstel
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen