Overslaan en naar de inhoud gaan

Pastoor grote fan van sint, maar dit jaar blijft hij thuis

Geplaatst opzaterdag 14 november 2020 - 19:13

Pastoor Marcus Vankan is dit jaar bij wijze van grote uitzondering thuis als Sinterklaas voet aan wal zet tijdens de jaarlijkse intocht.

De pastoor uit Heythuysen bezoekt de goedheiligman al jaren tijdens de jaarlijkse intocht, maar dit jaar moest hij de intocht noodgedwongen thuis via de televisie volgen.

Draaiboek
De fan van de sint laat trots het televisiedraaiboek van de NTR zien met de handtekening van Sinterklaasadviseur Steven de Walle en verslaggever van het Sinterklaasjournaal Jeroen Kramer, gekregen tijdens de landelijke intocht in Roermond. Met goede kennissen staan ze als groupies langs de kade om een glimp op te vangen van Sinterklaas.

Video: L1

Kenner
Maar dit jaar is alles anders, en blijft de pastoor thuis om de uitzending op de televisie te bekijken, met koffie uit een Sinterklaasmok en een zelfgebakken taaitaai. Pastoor Vankan laat niets aan het toeval over en kan zich met recht een Sinterklaaskenner noemen.

Hulpsint
Ruim vijfentwintig jaar geleden werd Vankan gevraagd om hulpsint te spelen. Dat beviel hem zo goed dat hij boekjes over de goedheiligman begon te verzamelen. Zijn collectie bestaat inmiddels uit ruim 2000 objecten. Inmiddels heeft hij zelf ook een boek geschreven. Veel spullen die hij verzameld heeft staan in zijn woonkamer, maar hij heeft ook enkele pronkstukken in de Nicolaaskerk neergezet, zodat hij daar de geschiedenis van de Heilige Nicolaas kan vertellen.

Altaarretabel
Topstuk van zijn verzameling is misschien wel een altaarretabel ter ere van de Heilige Nicolaas. Hier is de geschiedenis van het Sinterklaasfeest weergegeven dat ieder jaar in de kerk wordt gehouden. Voor het altaarretabel is een brievenbus geplaatst, zodat er tijdens de coronapandemie tekeningen en brieven aan de goedheiligman 'gepost' kunnen worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen