Overslaan en naar de inhoud gaan

The Passion-kater voor Roermond: drie pleinen blijven leeg

Geplaatst opdonderdag 9 april 2020 - 19:36

Het is een dubbel gevoel voor Roermond, waar donderdagavond het televisiespektakel van The Passion zou plaatsvinden.

Van de ene kant is het jammer dat na alle voorbereidingen - er stonden al opnames op tape - het evenement is afgelast, maar van de andere kant is er ook begrip dat er in deze coronacrisis geen 20.000 bezoekers ontvangen kunnen worden op drie pleinen in de binnenstad.

Alternatieve uitzending
De tv-uitzending donderdagavond gaat gewoon door, maar Roermond wordt daar niet meer in betrokken. Johnny de Mol zal vanaf een andere locatie de hoogtepunten uit de voorgaande edities aan elkaar praten.

Roermond hoopt op The Passion 2021
Het is nog niet besloten of The Passion volgend jaar alsnog vanuit Roermond komt. "Dat is van een aantal factoren afhankelijk en een besluit daarover is niet alleen aan de gemeente Roermond", zegt een woordvoerder van de gemeente. Die bal ligt bij organiserende omroepen EO en KRO-NCRV. "Natuurlijk hopen we wel dat The Passion volgend jaar vanuit Roermond wordt uitgezonden", zegt de gemeentewoordvoerder. De EO sluit het niet uit. "Roermond is tot nu toe zeer goed bevallen en zeker nog een optie", aldus een zegsvrouw van de omroep.

'Had prachtig kunnen zijn'
Veel Roermondenaren zullen met een speciaal gevoel naar de tv-uitzending kijken, verwacht de woordvoerder van de gemeente. "Voor iedereen die er nauw bij betrokken is geweest en voor de vele mensen die er maandenlang naar uit hebben gekeken is het, hoe begrijpelijk dat het afgelasten ook is, ontzettend jammer dat The Passion vanavond niet vanuit Roermond wordt uitgezonden. Met het enthousiasme dat we de afgelopen maanden hebben gezien en dit fantastische weer, was het voor onze stad een prachtig evenement geworden."

The Passion bij SIF Roermond  (5 mrt 2020)
Repetitiefoto van The Passion in Roermond, voordat bekend werd dat het evenement vanwege de uitbraak van het coronavirus niet door kon gaan.
Foto: L1 (Miko Brepols)

Driestedenstrijd
De editie vond nog niet eerder plaats beneden de rivieren. Daar moest verandering in komen, dachten Roermond, Valkenburg en Maastricht. Zover bekend stelden die drie plaatsen als enige in Limburg zich kandidaat om de paasmusical te ontvangen. Valkenburg viel als eerste af: tv-technisch niet haalbaar, was de conclusie na een bezoek van de makers. In oktober was de kogel door de kerk: Roermond wordt gaststad, Maastricht ziet na het Eurovisiesongfestival ook The Passion aan zich voorbij gaan.

800 jaar Munsterkerk
De makers van de show kozen het Munsterplein als locatie voor het podium. 2020 is het jaar dat Roermond 75 jaar bevrijding viert en de Munsterkerk bestaat als klap op de vuurpijl ook nog eens 800 jaar. Het Bisdom Roermond sluit zich daarom ook aan als partner.

Lees ook: The Passion in 2020 live vanuit Roermond

Kosten: kleine miljoen euro
Zo'n grote liveshow binnenslepen levert volgens wethouder Angely Waajen veel op, maar kost de gemeente ook geld. Ze liet weten dat het Roermond zo'n 900.000 euro gaat kosten. De economische impact van de afgelasting is voor de gemeente nog niet bekend. "Wij maken de balans op van de consequenties, ook in financiële zin, van het niet doorgaan van The Passion", laat een gemeentewoordvoerder donderdag weten. "Op het moment dat we alle ins en outs kennen zullen we allereerst de gemeenteraad daarover informeren."

De provincie liet weten 250.000 euro te willen bijdragen. De gemeenteraad van Roermond wilde eigenlijk een bijdrage van minimaal 350.000 euro. De provincie laat weten geen kosten te hebben gemaakt vanwege The Passion. "Van de 250.000 euro is nog niks uitgekeerd", zegt een woordvoerder. Het geld blijft vooralsnog gereserveerd staan, er is nog geen besluit genomen wat de provincie met het geld gaat doet.

Lees ook: The Passion is Roermond 900.000 euro waard

Helemaal afgelast
In het nieuwe jaar wordt de cast bekend. Zanger Tim Akkerman neemt de rol van Jezus op zich, zangeres Trijntje Oosterhuis speelt Maria. In maart is de cast en crew een week in de Maasstad om al verschillende scènes in de stad op te nemen. Slechts een paar dagen daarna wordt bekend dat de verwachte 20.000 bezoekers niet welkom zijn bij het evenement.

Op 24 maart is het definitief: er komt geen show vanuit Roermond op Witte Donderdag.

Lees ook: The Passion in Roermond helemaal afgelast

De cast repeteert in de SIF-fabriek voor opnames:

Video: L1

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen