Overslaan en naar de inhoud gaan

The Passion gaat door maar anders dan anders

Geplaatst opwoensdag 31 maart 2021 - 20:48

The Passion, een muzikaal-bijbels evenement dat telkens op Witte Donderdag wordt gehouden, vindt dit jaar plaats op het Munsterplein in Roermond.

Vanwege de coronamaatregelen zal de uitvoering van deze elfde editie anders zijn dan gebruikelijk.

Glimp opvangen
Het grootste verschil met voorgaande jaren is de afwezigheid van publiek. Hoewel niemand welkom is bij de tv-registratie van de KRO-NCRV, proberen veel nieuwsgierige voorbijgangers toch een glimp op te vangen van de opbouw van het decor.

Zwarte hekken
Om een grote toeloop te voorkomen, zijn op het plein overal zwarte hekken geplaatst. Dat weerhoudt het publiek niet echt. Telefoons worden boven hekken gehouden en slimmeriken proberen tussen de smalle openingen van de hekken iets mee te krijgen van het tv-spektakel.

Anita Witzier
Bisschopsstad Roermond was in 2020 al uitverkoren als locatie. Die editie werd verhuisd naar Hilversum vanwege de toen pas uitgebroken coronapandemie. Ook deze keer zal de 'coronaproof-editie' van The Passion zeker anders worden. Dat denkt ook presentatrice Anita Witzier. Zij speelt de rol van verslaggeefster tijdens het evenement en interviewt mensen die met het kruis meelopen.

Kruizen
Normaal gaat dat kruis door de hele stad, onder toeziend oog van tienduizenden mensen. Deze keer speelt het kruis een meer bescheiden rol in het passiespel. Voor het tv-programma worden nu kleine replicakruizen verspreid door de stad. Opnames daarvan vinden plaats in de Minderbroederstraat, bij het Laurentius Ziekenhuis en op de Grote Markt.

Fans
Het evenement trekt normaal veel fans van The Passion. Thijs van Maaren is er een van. Hij was er snel bij om een hotelkamer te boeken toen hij hoorde dat de uitvoering in Roermond zou zijn. Het werd uiteindelijk een vakantiepark in de buurt. Tijdens de opbouw van het decor, slentert hij langs de hekken. Af en toe maakt hij een foto.

Kijken vanuit luie stoel
Het verhaal van de lijdensweg van Jezus is voor hem belangrijk en hij wil graag deelgenoot zijn van de uitzending. Na een rondje over het plein, vertrekt de trouwe supporter weer. Deze keer blijft hij niet bij de set. The Passion kijkt hij noodgedwongen thuis vanuit de luie stoel.

Ja, dat is een hele andere belevenis, zegt Sjaak Snijders. "Als je in een voetbalstadion zit, is het toch heel anders dan op tv. Zoiets moet je van dichtbij, in het echt beleven." Als het aan hem lag, had de organisatie gewacht tot er weer publiek welkom was.

Lastige rollen
Ook voor de artiesten voelt het raar aan. Anita Witzier denkt dat vooral voor Jezus en Maria, gespeeld door Freek Bartels en Trijntje Oosterhuis, het heel moeilijk is om zonder publiek te spelen. "Juist dit vraagt om samen", aldus de verslaggeefster. "Het zal een ander soort intensiteit zijn, waarbij je toch veel mensen probeert te bereiken."

The Passion is te zien donderdag 1 april om 20.30 op NPO1.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen