Overslaan en naar de inhoud gaan

Passagiersstroom MAA met ruim 81 procent geslonken

Geplaatst opmaandag 1 februari 2021 - 10:56

Het aantal luchtvaartpassagiers dat via een van de vijf nationale vliegvelden reist, is in 2020 met 71 procent gedaald. Bij Maastricht Aachen Airport (MAA) is sprake van een daling van ruim 81 procent.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling heeft volgens de statistici te maken met virusvrees, reisrestricties en andere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

81,4 procent
De daling bij Maastricht Aachen Airport komt niet uit de lucht vallen. In het derde kwartaal van 2020 hebben nog 35.281 passagiers van en naar MAA gereisd. Dat is 82,8 procent minder dan in het derde kwartaal van 2019. Over het hele jaar 2020 is het percentage vliegpassagiers van en naar de luchthaven bij Beek gedaald met 81,4 procent.

Lees ook: Fors minder passagiers op Maastricht Aachen Airport

Schiphol
Op Schiphol, de grootste luchthaven van het land, nam het aantal passagiers met bijna 71 procent af tot 20,9 miljoen reizigers. Na Schiphol is Eindhoven de grootste luchthaven. Hier zakte de passagiersstroom met bijna 69 procent in tot 2,1 miljoen passagiers. Verder was in Groningen sprake van een daling met 90 procent. Bij The Hague Airport passeerden bijna 77 procent minder reizigers de terminal.

Aantal vluchten
Volgens het CBS reisden er 23,6 miljoen reizigers van en naar een van de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat was een jaar eerder nog 81,2 miljoen. Het aantal vluchten was met 258.000 ruim de helft minder.

Minder volle vliegtuigen
Verder merkt het statistiekbureau op dat op alle luchthavens sprake was van minder volle vliegtuigen. Daarmee daalde het aantal passagiers harder dan het aantal vluchten. Het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië waren ook in het coronajaar 2020 de populairste bestemmingen. Buiten de EU ging het om Turkije, Zwitserland en Noorwegen.

Vracht
Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat de vervoerde vracht vorig jaar eveneens lager lag, terwijl het aantal vrachtvluchten toenam. Dit komt doordat passagiersvluchten doorgaans ook een deel van het ruim gebruiken om vracht in te vervoeren. De hoeveelheid door de lucht vervoerde goederen nam in 2020 met 6,2 procent af tot 1,6 miljoen ton. Daarnaast nam het aantal vrachtvluchten met bijna 71 procent toe. Bijna driekwart van de vracht werd vorig jaar met een vrachtvlucht vervoerd. In 2019 was dit nog 59 procent.

Rapport
Eind januari heeft verkenner Pieter van Geel een advies uitgebracht over de toekomst van Maastricht Aachen Airport. Daarin staat dat de groei van de luchthaven gekoppeld moet worden aan de afname van geluidshinder.

Lees ook: Advies: Groei MAA koppelen aan minder geluidshinder

Toename
Verder verwacht Van Geel een toename van het aantal passagiers dat via MAA reist. De verkenner gaat uit van 500.000 tot 750.000 reizigers in 2030. Ook noemt hij het 'realistisch' om uit te gaan van een groei van het vrachtverkeer. Van Geel houdt rekening met 200.000 tot 290.000 ton in 2030. In 2019 is 111.000 ton aan vrachtverkeer vervoerd via MAA.

Uiteenlopend
Op het rapport is uiteenlopend gereageerd. De Alliantie tegen Uitbreiding MAA meent dat de bestaande overlast op geen enkele manier beperkt wordt. De vereniging We love MAA vindt het rapport 'gezien de tijdgeest een redelijk advies'.

Lees ook: Verdeelde reacties op advies Van Geel over MAA

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen