Overslaan en naar de inhoud gaan

'Partijtop SP wilde af van gedeputeerde Daan Prevoo'

Geplaatst opzaterdag 28 april 2018 - 12:33

De partijtop van de SP wilde af van gedeputeerde Daan Prevoo.

Dat zegt het opgestapte Statenlid Edwin Bus tegen L1. Volgens hem twijfelden SP-prominenten aan de keuzes die door de gedeputeerde werden gemaakt.

Voortdurende twijfels
Deze voortdurende twijfels en de discussie hierover waren de reden voor het opstappen van in totaal vijf Statenleden en SP-gedeputeerde Daan Prevoo. Ze maakten vrijdag bekend per direct te vertrekken.

"Door de voortdurende twijfels hebben we gezegd dat wij er niet meer bij wilden horen", vertelt de opgestapte Edwin Bus. Hij gaat als eenmansfractie verder in Provinciale Staten. De andere vier geven hun plek terug.

Lees ook: Breuk binnen statenfractie SP: vijf leden stappen op

Windmolenpark
De kritiek van de partijtop ging over een interview met gedeputeerde Daan Prevoo in de Limburgse kranten over gastarbeiders en over zijn opstelling in het verhaal over een windmolenpark in Blerick. Dat werd in de gemeenteraad van Venlo weggestemd, maar het provinciebestuur, met Prevoo voorop, wil het toch doorzetten.

Verdwijnen
Volgens de opgestapte Bus kreeg de statenfractie een duidelijk en dringend advies. "Daan Prevoo moest verdwijnen en dat was de enige oplossing", aldus Bus. "Het werd een strijd tussen mensen die precies de lijn van de partij wilden volgen en de mensen uit de fractie die ook coalitie-verantwoordelijkheid draagt."

Lees ook: SP-secretaris verrast door vertrek Limburgse fractieleden

Andere deputé
Prevoo en vijf aan hem solidaire
Statenleden stapten dus op. Of ook de andere SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen vertrekt, is onduidelijk. Ze heeft nog niet gereageerd op de ontwikkelingen.

Overleg
De coalitiepartijen in Provinciale Staten praten maandag over de ontstane situatie. De coalitie bestaat naast de SP uit CDA, VVD, PvdA en D66. Zonder de SP heeft de coalitie nog maar een kleine meerderheid in het Limburgs Parlement.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen