Overslaan en naar de inhoud gaan

'Partijtop SP wilde af van gedeputeerde Daan Prevoo'

Geplaatst opzaterdag 28 april 2018 - 12:33

De partijtop van de SP wilde af van gedeputeerde Daan Prevoo.

Dat zegt het opgestapte Statenlid Edwin Bus tegen L1. Volgens hem twijfelden SP-prominenten aan de keuzes die door de gedeputeerde werden gemaakt.

Voortdurende twijfels
Deze voortdurende twijfels en de discussie hierover waren de reden voor het opstappen van in totaal vijf Statenleden en SP-gedeputeerde Daan Prevoo. Ze maakten vrijdag bekend per direct te vertrekken.

"Door de voortdurende twijfels hebben we gezegd dat wij er niet meer bij wilden horen", vertelt de opgestapte Edwin Bus. Hij gaat als eenmansfractie verder in Provinciale Staten. De andere vier geven hun plek terug.

Lees ook: Breuk binnen statenfractie SP: vijf leden stappen op

Windmolenpark
De kritiek van de partijtop ging over een interview met gedeputeerde Daan Prevoo in de Limburgse kranten over gastarbeiders en over zijn opstelling in het verhaal over een windmolenpark in Blerick. Dat werd in de gemeenteraad van Venlo weggestemd, maar het provinciebestuur, met Prevoo voorop, wil het toch doorzetten.

Verdwijnen
Volgens de opgestapte Bus kreeg de statenfractie een duidelijk en dringend advies. "Daan Prevoo moest verdwijnen en dat was de enige oplossing", aldus Bus. "Het werd een strijd tussen mensen die precies de lijn van de partij wilden volgen en de mensen uit de fractie die ook coalitie-verantwoordelijkheid draagt."

Lees ook: SP-secretaris verrast door vertrek Limburgse fractieleden

Andere deputé
Prevoo en vijf aan hem solidaire
Statenleden stapten dus op. Of ook de andere SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen vertrekt, is onduidelijk. Ze heeft nog niet gereageerd op de ontwikkelingen.

Overleg
De coalitiepartijen in Provinciale Staten praten maandag over de ontstane situatie. De coalitie bestaat naast de SP uit CDA, VVD, PvdA en D66. Zonder de SP heeft de coalitie nog maar een kleine meerderheid in het Limburgs Parlement.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen