Overslaan en naar de inhoud gaan

Partij voor de Dieren: 'Afschieten wasberen wreed besluit'

Geplaatst opwoensdag 3 april 2019 - 10:51

Partij voor de Dieren (PvdD) heeft zich fel uitgesproken tegen het besluit van de Provincie Limburg om wasberen te gaan afschieten.

Naar aanleiding van het provinciale besluit stelt Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten Kamervragen aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Onbegrijpelijk en wreed
De PvdD stelde in 2018 ook al vragen over dit onderwerp. Nu de provincie een definitief besluit heeft genomen, spreekt Van Kooten haar ongenoegen uit in een brief. "Het is een volkomen onbegrijpelijk en wreed besluit. Jarenlange uitroeiingscampagnes in Duitsland hebben ontzettend veel leed aangericht en geen enkel effect gehad op de populatie." Ook Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek denkt dat het afschieten van de beestjes niet de manier is om te voorkomen dat de wasbeer zich definitief in Limburg gaat vestigen. Bij afschot zou het dier zich volgens het Natuurhulpcentrum juist meer gaan voortplanten.

Lees ook: Natuurhulpcentrum: 'Afschieten van wasberen lost niks op'

Geen dekkend onderzoek
De PvdD concludeert dat er voor het besluit geen dekkend onderzoek is gedaan, dat dierenwelzijnsdeskundigen niet zijn gehoord en dat belastinggeld wordt verspild. Het Kamerlid zegt dat 'verschillende organisaties hebben aangeboden mee te denken over diervriendelijke oplossingen zoals opvang, maar de provincie geeft nu aan dit te duur te vinden'. "Bizar, als je bedenkt dat de provincie jaarlijks tonnen spendeert aan de jacht", vindt ze.

Lees ook: Provincie houdt vast aan afschieten wasberen

Schijnoplossing
Volgens Van Kooten is het afschieten en uitroeien van de dieren een schijnoplossing en alleen goed voor jagers. "Ook het argument dat wasberen zorgen voor een afname van de biodiversiteit is een losse flodder. De biodiversiteit red je door de intensieve landbouw een halt toe te roepen, niet door weerloze dieren te schieten. De minister moet zich verantwoorden voor dit onbehoorlijke beleid van de provincie", zegt het Kamerlid in de brief.

Lees ook: Wasbeer is populair: ruim 21.000 mensen tegen afschieten

Kamervragen
Door middel van de Kamervragen wil Van Kooten erkenning vragen voor haar standpunten en draagvlak creëren.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen