Overslaan en naar de inhoud gaan

Partij voor de Dieren: 'Afschieten wasberen wreed besluit'

Geplaatst opwoensdag 3 april 2019 - 10:51

Partij voor de Dieren (PvdD) heeft zich fel uitgesproken tegen het besluit van de Provincie Limburg om wasberen te gaan afschieten.

Naar aanleiding van het provinciale besluit stelt Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten Kamervragen aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Onbegrijpelijk en wreed
De PvdD stelde in 2018 ook al vragen over dit onderwerp. Nu de provincie een definitief besluit heeft genomen, spreekt Van Kooten haar ongenoegen uit in een brief. "Het is een volkomen onbegrijpelijk en wreed besluit. Jarenlange uitroeiingscampagnes in Duitsland hebben ontzettend veel leed aangericht en geen enkel effect gehad op de populatie." Ook Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek denkt dat het afschieten van de beestjes niet de manier is om te voorkomen dat de wasbeer zich definitief in Limburg gaat vestigen. Bij afschot zou het dier zich volgens het Natuurhulpcentrum juist meer gaan voortplanten.

Lees ook: Natuurhulpcentrum: 'Afschieten van wasberen lost niks op'

Geen dekkend onderzoek
De PvdD concludeert dat er voor het besluit geen dekkend onderzoek is gedaan, dat dierenwelzijnsdeskundigen niet zijn gehoord en dat belastinggeld wordt verspild. Het Kamerlid zegt dat 'verschillende organisaties hebben aangeboden mee te denken over diervriendelijke oplossingen zoals opvang, maar de provincie geeft nu aan dit te duur te vinden'. "Bizar, als je bedenkt dat de provincie jaarlijks tonnen spendeert aan de jacht", vindt ze.

Lees ook: Provincie houdt vast aan afschieten wasberen

Schijnoplossing
Volgens Van Kooten is het afschieten en uitroeien van de dieren een schijnoplossing en alleen goed voor jagers. "Ook het argument dat wasberen zorgen voor een afname van de biodiversiteit is een losse flodder. De biodiversiteit red je door de intensieve landbouw een halt toe te roepen, niet door weerloze dieren te schieten. De minister moet zich verantwoorden voor dit onbehoorlijke beleid van de provincie", zegt het Kamerlid in de brief.

Lees ook: Wasbeer is populair: ruim 21.000 mensen tegen afschieten

Kamervragen
Door middel van de Kamervragen wil Van Kooten erkenning vragen voor haar standpunten en draagvlak creëren.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen