Overslaan en naar de inhoud gaan

Particuliere woonvormen met steun makkelijker te realiseren

Geplaatst opwoensdag 3 april 2019 - 18:59

Particuliere woonvormen voor ouderen zullen met steun van de overheid een stuk makkelijker te realiseren zijn.

Initiatiefnemer Noor Nezami van Nobamacare is dan ook blij dat het rijk met een subsidieregeling komt.

Zes jaar
Een maand geleden is in Heerlen het eerste gebouw van de organisatie geopend. Zes jaar heeft het geduurd. Banken en gemeentes kwamen niet over de brug, waarna het uiteindelijk met private investeerders is gelukt.

Laagdrempeliger
Een investering van 4,5 miljoen euro die met rente moet worden terugbetaald. En daar zit het probleem. "Als de overheid leent tegen een veel lager rentepercentage, dan zijn dit soort woonvormen straks veel laagdrempeliger. Want de kosten worden doorberekend aan de bewoners", legt Nezami uit, die later dit jaar nog woonvormen opent in Sittard en Schinnen, het jaar erna in Meerssen en plannen heeft in Landgraaf en Maastricht.

Dementerend
In Heerlen wonen inmiddels twaalf ouderen. Er is plaats voor nog een aantal en de vraag is behoorlijk. Omdat de bewoners dementerend zijn, kunnen ze niet meer op zichzelf wonen. Maar met 24 uur per dag zorg wonen ze eigenlijk toch nog zelfstandig.

Koffie drinken
De stelregel is: per vier bewoners één zorgverlener. En dat is in verzorgingstehuizen wel eens anders, waar verpleegkundigen vaak handen en voeten tekort komen en de meeste schrijdende verhalen de ronde doen. Stefanie Slangen weet dat als geen ander. Ze was tot voor kort werkzaam bij Sevagram in Gulpen en verzorgt nu de bewoners van Nobamacare in Heerlen. "Er is veel meer rust en aandacht voor de mensen. Waar voorheen vreemd werd opgekeken als ik koffie dronk met een bewoner, is daar nu alle tijd voor", vertelt Slangen. Van druk is geen sprake. Kwaliteit gaat boven kwantiteit.

Prijs
Maar alles heeft zijn prijs. "Een kamer kost hier 1295 euro per maand, inclusief zorg. Helaas is dat voor iemand met alleen een AOW onbetaalbaar", erkent de initiatiefnemer. Maar hij verwacht dat in de toekomst de prijs omlaag zal gaan. "Als de overheid bereid is mee te betalen, dan kan de prijs de helft goedkoper. En dan wordt het meteen veel laagdrempeliger."

Zelfstandig wonen
Een ander voordeel van de particuliere woonvorm is dat mantelzorgers, meestal familieleden, worden ontlast. Zo woont bij Nobamacare een bejaard echtpaar, waarvan de een dementerend is en de ander nog vitaal. Werknemer Ron Walthauwer vindt dit een sprekend voorbeeld. "De overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en de mensen zelf willen ook als ze zestig jaar getrouwd zijn nog zo lang mogelijk bij elkaar blijven. En de familie wordt ontlast, want die hoeven niet 24 uur per dag klaar te staan. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten", legt Walthauwer uit.

Verschil
In de gezamenlijke ruimte wordt inmiddels de tafel gedekt. En ook dat is een verschil, zo eet het personeel gewoon mee met de bewoners, waarvan een zelfs de tafel dekt. "Die mevrouw kwam ondervoed binnen, maar is helemaal opgebloeid", is het verhaal.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen