Overslaan en naar de inhoud gaan

Parlementaire enquête Koopmans pas in het najaar klaar

Geplaatst opvrijdag 8 januari 2021 - 22:01

De provinciale parlementaire enquête naar de integriteit en het handelen van CDA-gedeputeerde Ger Koopmans rond een inmiddels afgeblazen hoogwater project in Venlo is zeker pas na de zomer klaar.

"Eerder moet je denken aan het najaar", zo zei voorzitter Geert Frische van het presidium na afloop van een besloten vergadering. Het presidium is de vergadering van fractievoorzitters.

Informatiesessie
In de vergadering werden zij heel uitvoerig ingelicht over wat er allemaal komt kijken bij een provinciale enquête. Dat gebeurde door een docent staatsrecht van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij promoveert binnenkort op een onderzoek naar het enquêterecht van gemeenten en provincies. Uit haar uiteenzetting werd duidelijk dat het hele proces lang gaat duren en niet binnen een paar maanden kan worden afgerond.

Lees ook: Parlementaire enquête Koopmans gaat definitief door

Unicum
"Het is de eerste keer dat de provincie Limburg een dergelijke enquête houdt. Voor mij gaat zorgvuldigheid boven alles", aldus SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg. Hij was de indiener van de motie voor de provinciale enquête die het Limburgs Parlement op 18 december met 26 tegen 21 stemmen aannam.

Samenstelling
Afgesproken is dat het presidium op 22 januari verder vergadert, opnieuw achter gesloten deuren. Daarbij wordt onder meer gesproken over de samenstelling van de enquêtecommissie en wie voorzitter wordt. Tot nu toe wilden alle 12 fracties vertegenwoordigd zijn in de commissie, met de woordvoerders tijdens het debat van december. Maar naar aanleiding van de uiteenzetting van de docent staatsrecht, is de vraag aan de orde hoe praktisch en verstandig dat is. En of niet beter gekeken kan worden naar een breed gedragen kleinere commissie.

Voorzitterschap
Voor het voorzitterschap circuleren de namen van Ruby Driessen (Forum voor Democratie), Pascale Plusquin (Partij voor de Dieren) en Marc van Caldenberg (SP). Driessen bevestigt zijn kandidatuur. Plusquin zegt in een reactie dat het voorbarig is om te praten over het voorzitterschap. Van Caldenberg noemt dat ook prematuur. Hij wil eerst met zijn fractie overleggen of hij überhaupt daarvoor in is. Het is de bedoeling dat de enquêtecommissie een concreet voorstel gaat opstellen met bijvoorbeeld de aanpak en vraagstelling en de getuigen die onder ede worden verhoord.

Lees ook: Koopmans gaat door als gedeputeerde

Mogelijke belangenverstrengeling
Gedeputeerde Koopmans behield bij zijn aantreden als gedeputeerde in juni 2014 tot en met oktober 2017 zijn commissariaat bij baggerbedrijf Terraq, met instemming van het Limburgs Parlement. Daarbij werd afgesproken dat hij zich niet zou bemoeien met beraadslagingen en besluitvorming over ontgrondingen. Maar in het geval van het hoogwater project - waar Terraq tegen was - bestaat daarover nog steeds twijfel bij een meerderheid van het Limburgs Parlement. Een parlementaire enquête is in de ogen van de leden de enige manier om de waarheid boven tafel te krijgen.

Lees ook: Ger Koopmans: ‘Veel om over na te denken onder de kerstboom’

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen