De provinciale parlementaire enquête naar de integriteit en het handelen van CDA-gedeputeerde Ger Koopmans rond een inmiddels afgeblazen hoogwater project in Venlo is zeker pas na de zomer klaar.
"Eerder moet je denken aan het najaar", zo zei voorzitter Geert Frische van het presidium na afloop van een besloten vergadering. Het presidium is de vergadering van fractievoorzitters.
Informatiesessie
In de vergadering werden zij heel uitvoerig ingelicht over wat er allemaal komt kijken bij een provinciale enquête. Dat gebeurde door een docent staatsrecht van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij promoveert binnenkort op een onderzoek naar het enquêterecht van gemeenten en provincies. Uit haar uiteenzetting werd duidelijk dat het hele proces lang gaat duren en niet binnen een paar maanden kan worden afgerond.
Lees ook: Parlementaire enquête Koopmans gaat definitief door
Unicum
"Het is de eerste keer dat de provincie Limburg een dergelijke enquête houdt. Voor mij gaat zorgvuldigheid boven alles", aldus SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg. Hij was de indiener van de motie voor de provinciale enquête die het Limburgs Parlement op 18 december met 26 tegen 21 stemmen aannam.
Samenstelling
Afgesproken is dat het presidium op 22 januari verder vergadert, opnieuw achter gesloten deuren. Daarbij wordt onder meer gesproken over de samenstelling van de enquêtecommissie en wie voorzitter wordt. Tot nu toe wilden alle 12 fracties vertegenwoordigd zijn in de commissie, met de woordvoerders tijdens het debat van december. Maar naar aanleiding van de uiteenzetting van de docent staatsrecht, is de vraag aan de orde hoe praktisch en verstandig dat is. En of niet beter gekeken kan worden naar een breed gedragen kleinere commissie.
Voorzitterschap
Voor het voorzitterschap circuleren de namen van Ruby Driessen (Forum voor Democratie), Pascale Plusquin (Partij voor de Dieren) en Marc van Caldenberg (SP). Driessen bevestigt zijn kandidatuur. Plusquin zegt in een reactie dat het voorbarig is om te praten over het voorzitterschap. Van Caldenberg noemt dat ook prematuur. Hij wil eerst met zijn fractie overleggen of hij überhaupt daarvoor in is. Het is de bedoeling dat de enquêtecommissie een concreet voorstel gaat opstellen met bijvoorbeeld de aanpak en vraagstelling en de getuigen die onder ede worden verhoord.
Lees ook: Koopmans gaat door als gedeputeerde
Mogelijke belangenverstrengeling
Gedeputeerde Koopmans behield bij zijn aantreden als gedeputeerde in juni 2014 tot en met oktober 2017 zijn commissariaat bij baggerbedrijf Terraq, met instemming van het Limburgs Parlement. Daarbij werd afgesproken dat hij zich niet zou bemoeien met beraadslagingen en besluitvorming over ontgrondingen. Maar in het geval van het hoogwater project - waar Terraq tegen was - bestaat daarover nog steeds twijfel bij een meerderheid van het Limburgs Parlement. Een parlementaire enquête is in de ogen van de leden de enige manier om de waarheid boven tafel te krijgen.
Lees ook: Ger Koopmans: ‘Veel om over na te denken onder de kerstboom’