Overslaan en naar de inhoud gaan

Parlementaire enquête Koopmans gaat definitief door

Geplaatst opvrijdag 18 december 2020 - 21:15

Er komt definitief een parlementaire enquête van het Limburgs Parlement naar de mogelijke schijn van belangenverstrengeling van gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) bij het inmiddels afgeblazen hoogwaterproject Meer Maas Meer Venlo.

Een motie van de SP hierover is vrijdag met 26 tegen 21 stemmen aangenomen. Voor stemmen naast de SP, Forum voor Democratie, GroenLinks, PvdA, D66, Partij voor de Dieren, Lokaal-Limburg en 50Plus.

Lees ook: 'Gedeputeerde Koopmans in de fout met adviesbedrijf'

'Gepast middel'
Tegen zijn CDA, PVV en VVD. Zij zijn voor een onafhankelijk extern onderzoek onder leiding van het Limburgs Parlement. "Wij zijn voor een gepast middel. Niet voor een paardenmiddel", aldus PVV-Statenlid Roel van Bijnen.

Schone lei
Maar een meerderheid denkt daar anders over. Fractievoorzitter Thea Jetten van GroenLinks erkent dat een parlementaire enquête een heel erg zwaar middel is. "Maar dat is nodig om met een schone lei te kunnen beginnen."

D66-fractievoorzitter Marlou Jenneskens stelt dat er "geen redelijk alternatief" is. En PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers vindt dat "onomstotelijk vastgesteld moet worden" of er sprake is geweest van belangenverstrengeling.

Lees ook: Kans op parlementaire enquête gedeputeerde Koopmans

E-mail van directeur Terraq
Gedeputeerde Koopmans behield bij zijn aantreden als gedeputeerde in juni 2014 tot en met oktober 2017 zijn commissariaat bij baggerbedrijf Terraq. Daarbij is afgesproken dat Koopmans zich niet met beraadslagingen en besluitvorming over ontgrondingen zou bemoeien.

Maar volgens twee artikelen in NRC van half oktober was dat wel het geval. Cruciaal daarbij was een e-mail van de directeur van Terraq van juli 2016 aan Koopmans. Daarin werd stelling genomen tegen het Venlose hoogwaterproject. De gedeputeerde stuurde die door naar de ambtelijke organisatie.

'Verkeerde keuze'
Hij zegt dat tot nu toe bij e-mails te hebben gedaan en dus zuiver heeft gehandeld. Maar vrijdag verklaart hij in het Limburgs Parlement "de verkeerde keuze te hebben gemaakt bij het doorsturen van de e-mail omdat dat tot de schijn van belangenverstrengeling heeft geleid".

Ook spreekt hij van een onjuiste inschatting en verkeerde keuze om zijn commissariaat bij Terraq bij zijn aantreden als gedeputeerde in 2014 aan te houden. Hij biedt zijn excuses aan dat die keuzes tot twijfel hebben geleid over zijn handelen. "En dat doet pijn", zegt Koopmans.

Lees ook: 'Geen schijn van belangenverstrengeling bij Koopmans'

Klokkenluider
In de parlementaire enquête moet onder meer duidelijk worden wat er precies met de e-mail is gebeurd. Volgens SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg is er meer (ambtelijke) communicatie geweest naar aanleiding van de e-mail en is er ook een afspraak gemaakt met de directeur van Terraq. Hij zegt daarover een e-mail van een klokkenluider te hebben ontvangen. Het provinciebestuur verklaart geen andere e-mails te hebben gevonden ondanks dat ze intensief heeft gezocht.

De parlementaire enquêtecommissie moet uiterlijk op 8 januari zijn ingesteld. Iedere fractie kan een Statenlid afvaardigen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen