Overslaan en naar de inhoud gaan

Parlement geeft groen licht voor onderzoek aanvulling coalitie

Geplaatst opdonderdag 18 april 2019 - 22:47

Het Limburgs Parlement heeft unaniem groen licht gegeven aan de twee informateurs om te onderzoeken of de huidige coalitie van CDA, VVD, D66 en PvdA kan worden aangevuld met één of meerdere partijen. Dat gebeurde tijdens een extra vergadering van het Limburgs Parlement.

De informateurs gedeputeerde Ger Koopmans en de Weerter wethouder Geert Gabriëls hadden die aanpak voorgesteld als volgende fase in de vorming van een nieuwe coalitie.

Onduidelijkheid welke partij
Welke partijen mee zouden moeten gaan besturen, is op dit moment nog onduidelijk. Daar moet de komende weken meer duidelijkheid over komen als de twee informateurs met alle elf partijen verder praten. Tijdens de extra vergadering viel op dat het CDA en Forum voor Democratie elkaar heel vriendelijk benaderden.

Duurzame energie
CDA-fractievoorzitter Mariska Werrij noemde het 'verstandig om bij het slaan van bruggen tussen partijen' op het thema van de overgang naar duurzame energie het advies van de informateur in Flevoland 'mee te nemen'. Die heeft voorgesteld om serieus te bekijken of daar een coalitie van CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en Forum voor Democratie mogelijk is. Daarbij zouden afspraken uit het verleden op het gebied van klimaat worden uitgevoerd, bijvoorbeeld over de bouw van windmolens. Maar vervolgens zou er voor een (deels) andere aanpak kunnen worden gekozen. Werrij benadrukte nogmaals dat voor het CDA haalbaarheid en betaalbaarheid van klimaatplannen voorop staat.

FvD herkent zich in CDA
Fractievoorzitter Ruud Burlet van Forum van Democratie haakte daar op in door te zeggen dat hij de manier van denken van zijn partij over de energietransitie terugvindt bij het CDA. "Het CDA zegt het moet realiseerbaar zijn. Wij zeggen het moet effectief en efficiënt zijn en we moeten de juiste dingen doen. En waar men spreekt van betaalbaar, vul ik dat in met misschien beter spreiden in de tijd", aldus Burlet.

Nog geen keuze
CDA-fractievoorzitter Mariska Werrij stelde in een toelichting dat het zeker niet zo is dat haar partij al een keuze heeft gemaakt. Uit de gesprekken de komende weken moet duidelijker worden welke kant het opgaat en welke coalities mogelijk zijn, zo was haar boodschap. Overigens stelde ook VVD-fractievoorzitter Karin Straus 'zeker in gesprek te willen met nieuwkomer Forum voor Democratie'.

Tegelijk zei zij open te staan voor samenwerking met alle partijen.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen