Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Parkstad: weer afname van krimp

Geplaatst opdinsdag 10 januari 2017 - 7:11

De daling van het aantal inwoners in Parkstad is voor het tweede achtereenvolgende jaar afgenomen. De regio krimpt nog steeds, maar wel steeds minder snel.

Bedroeg de afname de afgelopen drie jaar respectievelijk 1325, 1520 en 827 personen, in 2016 liep het inwonertal terug met 576.

Tendens
"De krimp krimpt", omschrijft Jan Latten, hoofddemograaf bij het CBS, die tendens. "De meest recente prognoses geven aan dat Zuid-Limburg tot 2025 maar beperkt krimpt en 50.000 inwoners meer heeft dan in 2005 werd voorspeld voor 2025. Die beduidend minder snelle afname zal ook voor Parkstad gelden."

Immigratie
Een toenemende immigratie – vooral vanuit Oost-Europese landen –, een afnemende emigratie na het instorten van de huizenmarkt en meer recent de stijgende instroom van asielzoekers hebben vanaf 2007 een rem gezet op de sterk dalende krimplijn in heel Limburg. De provincie profiteert volgens Latten bovendien van de economische groei. Er komen meer banen. Voor jongeren is het gemakkelijker een baan te vinden in een vergrijsd gebied als Parkstad. Daardoor wordt de regio voor hen interessanter."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Meer mensen vestigen zich in Heerlen dan dat er weggaan
Interactieve kaart: Krimpt of groeit jouw gemeente?
inwoners bevolking krimp
Krimp in Limburg zet door
inwoners bevolking krimp
CBS: 'Krimp in Limburg minder hard door arbeidsmigranten'
Overzicht
Uitgelicht
Recordopbrengst L1 Samen voor de Voedselbank!

Limburg, wat een warmte! Bedankt allemaal! 346.971 producten voor L1 Samen voor de Voedselbank!

En je kunt nog steeds online een voedselpakket doneren. Dat kan t/m 31 december.

Doneer hier online
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Nieuw op L1 TV: Talent & Co

Het nieuwe tv-programma op L1 volgde een klein jaar vijf jonge Limburgse talenten op hun weg naar de verwezenlijking van hun artistieke droom. In de afsluitende aflevering van Talent & Co mogen kandidaten Fabiënne, Sino, Lotte, Pim en Tijn zich aan een volle zaal presenteren.

Iedere woensdag, zaterdag en zondag op L1 TV.

Bekijk hier de afleveringen
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen