Overslaan en naar de inhoud gaan

Parkstad: weer afname van krimp

Geplaatst opdinsdag 10 januari 2017 - 7:11

De daling van het aantal inwoners in Parkstad is voor het tweede achtereenvolgende jaar afgenomen. De regio krimpt nog steeds, maar wel steeds minder snel.

Bedroeg de afname de afgelopen drie jaar respectievelijk 1325, 1520 en 827 personen, in 2016 liep het inwonertal terug met 576.

Tendens
"De krimp krimpt", omschrijft Jan Latten, hoofddemograaf bij het CBS, die tendens. "De meest recente prognoses geven aan dat Zuid-Limburg tot 2025 maar beperkt krimpt en 50.000 inwoners meer heeft dan in 2005 werd voorspeld voor 2025. Die beduidend minder snelle afname zal ook voor Parkstad gelden."

Immigratie
Een toenemende immigratie – vooral vanuit Oost-Europese landen –, een afnemende emigratie na het instorten van de huizenmarkt en meer recent de stijgende instroom van asielzoekers hebben vanaf 2007 een rem gezet op de sterk dalende krimplijn in heel Limburg. De provincie profiteert volgens Latten bovendien van de economische groei. Er komen meer banen. Voor jongeren is het gemakkelijker een baan te vinden in een vergrijsd gebied als Parkstad. Daardoor wordt de regio voor hen interessanter."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Eurocommissaris Dubravka Suica bezoekt Kerkrade, krimpregio bevolkingskrimp (07 feb 2020)
Eurocommissaris kijkt in Parkstad naar aanpak krimp
Meer mensen vestigen zich in Heerlen dan dat er weggaan
Interactieve kaart: Krimpt of groeit jouw gemeente?
inwoners bevolking krimp
Krimp in Limburg zet door
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen