Overslaan en naar de inhoud gaan

Parkstad-trio opgepakt voor kapen simkaarten

Geplaatst opvrijdag 5 maart 2021 - 12:12

Drie medewerkers van een telefoonwinkel uit de regio Parkstad zijn opgepakt voor fraude met simkaarten, waardoor ze toegang kregen tot cryptovaluta-accounts.

Dat gebeurde door middel van sim-swapping.

Simkaart programmeren
De hoofdverdachte kon op zijn werk inzien of een telefoonnummer geregistreerd stond bij de telecomprovider waar hij bij werkte. Op zijn werk kon hij ook de simkaart, waarmee een telefoontoestel een eigen identiteit krijgt en wordt gekoppeld aan het netwerk, opnieuw programmeren.

Tweetrapsbeveiliging
Op die manier konden de fraudeurs de controle over een telefoonnummer overnemen. Dat is nodig om een tweetrapsbeveiliging te overwinnen. Die maakt vaak gebruik van een telefoonnummer: een gebruiker logt eerst in via een wachtwoord, en krijgt daarna een berichtje op de telefoon met een code. Met die code kreeg het drietal toegang tot de cryptovaluta-accounts van hun slachtoffers. De inloggegevens en telefoonnummers van hun slachtoffers waren al eerder gelekt.

's Nachts
Door het herprogrammeren van de simkaart kunnen de slachtoffers geen gebruik meer maken van hun telefoon, omdat hun nummer als het ware is gekaapt. Simswappers werken daarom meestal 's nachts, zodat de gedupeerden niks in de gaten hebben.

Provider
De drie liepen tegen de lamp doordat de telecomprovider het gedrag van de hoofdverdachte zo opvallend vond, dat de politie werd ingeschakeld. Via deze hoofdverdachte kwamen ook de twee anderen in beeld. Alle drie zijn ze nu op vrije voeten, wel blijven ze verdacht van computervredebreuk. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen.

Om te voorkomen dat de identiteit van de daders herleid kan worden en ook de naam van de telecomprovider bekend wordt, geeft de politie geen nadere gegevens over de verdachten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen