Overslaan en naar de inhoud gaan

Parkeeroverlast Outlet: 'We kunnen er niets aan doen'

Geplaatst opwoensdag 5 mei 2021 - 13:42

Ondernemers op bedrijventerrein Willem-Alexander, pal naast Designer Outlet Roermond, ergeren zich groen en geel aan het foutparkeren door kooptoeristen. De gemeente zegt dat er weinig aan is te doen.

Volgens de gemeente wordt er namelijk al van alles aan gedaan om bezoekers van de stad 'warm te maken voor alternatieven voor de auto' en ze naar andere parkeergarages te leiden. "Daarnaast hebben we als gemeente diverse parkeergelegenheden, zoals bijvoorbeeld de parkeergarage Kazerneplein naast de Outlet, waardoor er sprake is van ruim voldoende parkeergelegenheid", zegt ze.

Containers
Ondanks dat er volgens de gemeente 'voldoende parkeergelegenheid' is, zijn er nog steeds veel outletbezoekers die hun auto op een andere plek zetten. Bijvoorbeeld op het terrein van een bedrijf. Dat was zondag ook het geval. Jos Menten Metaalrecycling zag die dag dat zijn terrein vol stond met foutparkeerders en kwam in actie. Het bedrijf, gevestigd aan de Mijnheerkensweg, plaatste grote containers voor de in- en uitgang. Met deze actie oogstte de metaalrecycler lof op social media.

Lees ook: Ergernis over foutparkeerders Roermond: 'Hangt de keel uit'

Uit een rondgang van L1 bleek vervolgens dat meer ondernemers hinder ondervinden van kooptoeristen die hier gratis hun auto parkeren.

Geen klachten
Een gemeentewoordvoerder laat desgevraagd weten dat er geen meldingen van boze ondernemers zijn binnengekomen. "Bovenop al hetgeen wij als gemeente ondernemen in de facilitering van onze bezoekers en de bereikbaarheid van onze stad, zien wij weinig aanvullende mogelijkheden om parkeren op privéterrein tegen te gaan", aldus de woordvoerder. Dus de gemeente vindt het ook niet noodzakelijk om daarom te handhaven.

Slagbomen en borden
De boze ondernemers hoeven dus geen extra maatregelen te verwachten. Moeten ze dan maar massaal containers aanschaffen of andere grote objecten om hun terrein af te zetten? Dat lijkt onverstandig, want je eigen terrein op deze manier afsluiten mag volgens jurist Clemens Meerts niet. "Je moet duidelijk maken dat het niet mag. Dat moet met een slagboom en een bord of vergelijkbare elementen", zegt de jurist uit Beegden. Opritten bij woningen zijn vooralsnog een grijs gebied. "Daarover wordt nog geprocedeerd."

Nepboetes
Om even bij de slagbomen te blijven. Sinds een paar jaar staan deze apparaten ook bij de parking van het Roermondse merkendorp. In het verleden was dit niet het geval. Zo was het jarenlang een publiek geheim dat je hier gratis kon parkeren, ook al stonden er parkeermeters en borden waarop stond dat je wél moest betalen. Zo werden er eind 2012 verkeersregelaars ingezet om bezoekers erop te attenderen dat ze moesten betalen. Mensen die niet betaalden kregen een nepboete. Dat was een waarschuwing dat je later wel een boete zou krijgen, maar dit mochten de verkeersregelaars uiteindelijk niet.

Regeling
Vandaar dat het lange tijd een publiek geheim was dat er gratis kon worden geparkeerd. Tegelijkertijd was dit een doorn in het oog van de stad, want op deze manier liepen de parkeergarages geld mis. "Daarom is toen een regeling in het leven geroepen tussen de Outlet en de gemeente", zegt een woordvoerder. "Hierin was afgesproken om de tarieven van de omliggende gemeentelijke parkeervoorzieningen op bepaalde dagen af te stemmen zodat die als overloop dienden. De regeling wat betreft parkeertarieven bestaat niet meer sinds de uitbreiding van de parkeergelegenheid van de Outlet (bijvoorbeeld de eigen parkeergarage, red.)", zegt een gemeentewoordvoerder. Een hele dag parkeren bij het merkendorp kost nu 4 euro per dag.

Het merkendorp heeft nog niet gereageerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen