CDA-gedeputeerde Ger Koopmans heeft weinig vleiende woorden over voor de manier waarop in 2008 is beslist over de aankoop van de papierfabriek in Meerssen door de provincie.
In een statencommissie noemde hij het ‘in deze tijd ondenkbaar en onbestaanbaar' dat dat besloten wordt zonder dat het provinciebestuur het Limburgs Parlement fatsoenlijk informeert. "Maar toen gebeurde dat", aldus Koopmans.
De gedeputeerde zei dat in een debat in een statencommissie over de aanbevelingen van een zeer kritisch rapport van de Zuidelijke Rekenkamer (ZRK) over het gevoerde beleid rond Meerssen Papier, later Marsna Paper.
Gekocht, verhuurd en verkocht
In 2008 kocht de provincie de grond en de gebouwen van de failliet gegane Italiaanse exploitant Favini. Vervolgens werd het complex verhuurd aan Meerssen Papier en na een faillissement in 2015 aan Marsna Paper. In september 2018 verkocht de provincie het complex aan Marsna Paper voor het symbolische bedrag van één euro. De provincie wilde ervan af nadat in 2016 duidelijk was geworden dat er ruim tien miljoen moest worden geïnvesteerd in achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid.
Lees ook: Rekenkamer: Limburgs Parlement niet goed geïnformeerd
Actiever opstellen
Eén van de conclusies van de ZRK was dat de informatie vanuit het provinciebestuur richting het Limburgs Parlement 'zeer bescheiden, onvolledig en beperkt' is geweest. Maar het Limburgs Parlement zélf had zich ook actiever kunnen opstellen, aldus de Rekenkamer.
Praktijk
Een aantal partijen vroeg zich maandag af hoe dat dan in de praktijk moet werken. "Hoeveel informatie kunnen wij zelf verwerken?", aldus de PvdA. D66 was wel voor meer controle maar ‘zonder overspoeld te worden met gegevens’. Vooraf scherpere doelstellingen formuleren en een scenario voor een eventuele uitweg, zijn veel praktischer en hoeft niet veel extra papier te kosten, stelt D66.
Kritiek op aanbeveling
50Plus noemde de aanbeveling van de ZRK de omgedraaide wereld. "Het Limburgs Parlement moet niet om informatie hoeven vragen. Het provinciebestuur heeft de plicht ons actief te informeren", vindt de ouderenpartij. VVD en Forum voor Democratie (FvD) noemden het advies ‘eenzijdig en vrijblijvend’. FvD stelde voor dat het provinciebestuur ‘puur praktisch’ één keer per jaar met een actuele stand van zaken komt over dergelijke dossiers.
Lees ook: Rekenkamer: aankoop papierfabriek Meerssen geen succes
Taak
Gedeputeerde Koopmans erkende dat het simpelweg de taak van het provinciebestuur is om het Limburgs Parlement ‘actief, volledig en transparant’ te informeren, en dat dit in het Marsna-dossier zeker beter had gekund. Hij wees wel op het probleem van een goede (digitale) archivering en het niet op orde zijn van alle stukken.
"Een paar maanden nadat ik in juni gedeputeerde werd, kwamen we tot de ontdekking dat de provincie een papierfabriek bezat. Van daaruit zijn we beleid gaan voeren. Maar wij hebben nu een totaal andere visie op dit soort projecten vergeleken met destijds", aldus Koopmans.
Niet nog een keer
Ook VVD-gedeputeerde Joost van de Akker sprak van ‘terechte leerpunten’ op het gebied van informatie-voorziening. "En zo’n fabriek kopen zouden we nu niet nog een keer doen", zegt Van de Akker.