Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Papierfabriek betaalde half jaar geen huur aan provincie

Geplaatst opvrijdag 15 februari 2019 - 21:30

Papierfabriek Marsna Paper in Meerssen heeft een half jaar voordat de verkoopovereenkomst eind september 2018 van kracht werd geen huur meer hoeven te betalen aan de provincie.

Volgens VVD-gedeputeerde Joost van den Akker heeft dat ermee te maken dat de provincie ervan uitging dat de deal al in het voorjaar rond zou zijn.

1 euro
Maar door vertraging in de politieke besluitvorming vond de overdracht van de fabriek aan de directeur pas eind september plaats. De provincie was sinds 2009 eigenaar van de grond en de gebouwen van de papierfabriek. Die zijn voor het symbolische bedrag van 1 euro verkocht aan de directeur annex eigenaar.

Achterstallig onderhoud
Ook draagt de provincie 4,3 miljoen euro bij in de kosten van achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid. Het bedrijf zelf steekt daar 6 miljoen euro in.

Akkoord
Via een brief van de controlecommissie van het Limburgs Parlement werd afgelopen week duidelijk dat Marsna Paper al voordat het Limburgs Parlement eind juni schoorvoetend met de verkoop akkoord ging, geen huur meer hoefde af te dragen.

Gerommeld
In een vergadering van het Limburgs Parlement vroeg Jos van Rey van de Volkspartij Limburg zich af waarom die informatie die in het statenvoorstel had gestaan. "We zijn er in gerommeld", zo vond Van Rey. Hij stemde eind juni tegen de deal met de papierfabriek.

Schoonheidsprijs
Maar volgens gedeputeerde Van den Akker is de provinciale politiek wel degelijk geïnformeerd. De informatie stond in het niet openbare gedeelte van het dossier. "Alle gegevens waren beschikbaar", aldus de gedeputeerde. Hij erkent wel dat het hele proces niet de schoonheidsprijs verdiend: "Het heeft zich schoksgewijs afgespeeld."

Ongeoorloofde staatssteun
De Zuidelijke Rekenkamer heeft inmiddels aangekondigd een diepgravend onderzoek in te stellen naar het dossier. En de Europese Commissie bekijkt momenteel de klacht van twee concurrerende papierfabrieken dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun aan Marsna Paper.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen