Overslaan en naar de inhoud gaan

Pampahazen dwalen rond in omgeving Meterik

Geplaatst opmaandag 1 juni 2020 - 21:37

Twee mara's of pampahazen dwalen sinds maandagochtend door de natuur rond Meterik.

De dieren zijn 's ochtends onstnapt uit een wei aan de Americaanseweg.

Schuw
Eigenaar Sef Vervoort heeft nog geprobeerd de dieren te vangen, maar tevergeefs. "We hebben ze wel gevonden, maar ze lieten zich niet meer vangen. Het zijn een beetje bange dieren, lang niet zo tam als bijvoorbeeld een geit of schaap."

Cavia
De mara of pampahaas is een Zuid-Amerikaans knaagdier, en familie van de cavia. Het is ongeveer zo groot als een geit, met dunne hoge poten, grote ogen en grote oren.

Onafscheidelijk
"Ik heb de dieren ongeveer een half jaar", legt hij uit aan de telefoon. "Het is een koppeltje, een mannetje en een vrouwtje. Bij mij in de wei zijn ze onafscheidelijk, maar nu ze zijn uitgebroken zijn ze toch apart geraakt."

Gras
Mara's voeden zich met gras, en als bewoners van de dorre Zuid-Amerikaanse grasvlakten heeft de pampahaas geen drinkwater nodig. "Fris, groen, vochtig gras, daar heeft een mara genoeg aan", zegt Vervoort. "En dat is hier in de omgeving genoeg te vinden."

Meezoeken
De marahouder hoopt dat mensen zich melden die de dieren gezien hebben. Een van de dieren is gezien bij de voetbalvelden in Meterik, de ander in de Mussenbuurt, een wijk in Horst. "Dat is een kilometer of drie hier vandaan. Dan ben je echt afhankelijk van mensen die uitkijken en meezoeken."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen