Overslaan en naar de inhoud gaan

Pampahazen dwalen rond in omgeving Meterik

Geplaatst opmaandag 1 juni 2020 - 21:37

Twee mara's of pampahazen dwalen sinds maandagochtend door de natuur rond Meterik.

De dieren zijn 's ochtends onstnapt uit een wei aan de Americaanseweg.

Schuw
Eigenaar Sef Vervoort heeft nog geprobeerd de dieren te vangen, maar tevergeefs. "We hebben ze wel gevonden, maar ze lieten zich niet meer vangen. Het zijn een beetje bange dieren, lang niet zo tam als bijvoorbeeld een geit of schaap."

Cavia
De mara of pampahaas is een Zuid-Amerikaans knaagdier, en familie van de cavia. Het is ongeveer zo groot als een geit, met dunne hoge poten, grote ogen en grote oren.

Onafscheidelijk
"Ik heb de dieren ongeveer een half jaar", legt hij uit aan de telefoon. "Het is een koppeltje, een mannetje en een vrouwtje. Bij mij in de wei zijn ze onafscheidelijk, maar nu ze zijn uitgebroken zijn ze toch apart geraakt."

Gras
Mara's voeden zich met gras, en als bewoners van de dorre Zuid-Amerikaanse grasvlakten heeft de pampahaas geen drinkwater nodig. "Fris, groen, vochtig gras, daar heeft een mara genoeg aan", zegt Vervoort. "En dat is hier in de omgeving genoeg te vinden."

Meezoeken
De marahouder hoopt dat mensen zich melden die de dieren gezien hebben. Een van de dieren is gezien bij de voetbalvelden in Meterik, de ander in de Mussenbuurt, een wijk in Horst. "Dat is een kilometer of drie hier vandaan. Dan ben je echt afhankelijk van mensen die uitkijken en meezoeken."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen