Overslaan en naar de inhoud gaan

'Palmen schond wel degelijk integriteitsregels'

Geplaatst opzaterdag 3 maart 2018 - 8:36

Wethouder Jo Palmen heeft wel degelijk de integriteitsregels voor een gemeenteraadslid geschonden, ook al concludeerde een onderzoek verleden week nog anders.

Bestuursrechtdeskundige Cees Versteden zegt in De Limburger dat Palmen als raadslid begin 2017 heeft meegestemd in een motie die ging over het conflict tussen Palmen en de gemeente.

Stemmen in eigen zaak
Dat conflict ging over een stuk grond, waarover Palmen al jarenlang in de clinch lag met de gemeente waarvoor hij destijds raadslid was en nu wethouder. Maar door mee te stemmen over zijn eigen conflict, heeft Palmen volgens Versteden twee wettelijke bepalingen overtreden die moeten voorkomen dat raadsleden hun privébelangen en politieke belangen door elkaar halen.

Onderzoeksrapport
Verleden week presenteerden bestuurskundigen Arno Korsten en Douwe Jan Elzinga nog een rapport waarin ze concludeerden dat Palmen weliswaar onhandig heeft geopereerd, maar niks verkeerd heeft gedaan. Volgens hen was er in 2017 wel een debat aangevraagd over het grondconflict, maar is dat onderwerp van de agenda geveegd en nooit in de vergadering behandeld.

Lees ook: Winants hield ontlastende informatie Palmen achter

Besluitenlijst
Maar volgens Versteden klopt dat niet. Hij baseert zich daarvoor op de besluitenlijst van die vergadering, die De Limburger in handen heeft. Daarin zou staan dat Palmen en zijn fractie niet alleen een motie hebben ingediend over het gronddossier, maar heeft Palmen daar zelf ook in meegestemd.

Second opinion
Het rapport van Korsten en Elzinga was uitgevoerd als second opinion op een eerdere integriteitsstudie naar Palmen. Daarin werd gesteld dat er risico's kleefden aan het toekennen van een wethouderspost aan de omstreden Jo Palmen. Uiteindelijk bleef de kleinst mogelijke meerderheid in de raad Palmen steunen, waarna een tweede onderzoek werd ingelast.

Lees hier eerdere berichten over de affaire-Jo Palmen

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen