Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Paleisbeveiliger en oorlogsveteraan werd moordverdachte

Geplaatst opdinsdag 14 mei 2019 - 10:30

Moordverdachte Doy S. (36) blijkt een voormalige beveiliger van paleis Soestdijk. Daarnaast zat hij namens het Nederlandse leger in Afghanistan. Hij wordt verdacht van de moord op Radjan Kalicharan in Geleen.

Dat bleek dinsdag, tijdens de inhoudelijke behandeling van het moordproces. Later op de dag maakt de officier van justitie haar strafeis bekend.

Lees ook: Was de dood van Radjan moord of zelfverdediging?

Wapens en vips
Eén van de onderdelen van een rechtszaak is het bespreken van persoonlijke zaken. In het geval van hoofdverdachte Doy blijkt dat hij al in dienst ging toen hij negentien jaar oud was. Hij heeft het land tien jaar gediend en is twee keer uitgezonden. De man uit Geleen vervulde meerdere rollen in die jaren; hij beveiligde paleis Soestdijk, maar vervoerde ook wapens en belangrijke personen.

Kazerne naar kazerne
In 2010 kwam Doy terug van zijn tweede buitenlandse uitzending en besloot hij zijn contract bij het leger in te leveren. "Ik vond dat ik mijn plicht aan de Nederlandse staat had voldaan. Jaren van kazerne naar kazerne..." Hij sloot zich niet veel later aan bij motorclub Satudarah in Geleen. "Ik miste de broederschap en hiërarchie van het leger."

Zes jaar cel
In 2014 liep hij tegen zijn eerste veroordeling aan. Doy werd in Duitsland veroordeeld voor drugssmokkel en kreeg zes jaar cel. Die straf zat hij niet volledig uit; in 2017 kwam hij vrij. Hij woonde vervolgens even bij zijn broer, voordat hij in maart 2018 een appartement kreeg aan de Rijksweg Zuid in Geleen. Daar werd hij de buurman van Radjan Kalicharan en zijn vriendin.

Lees ook: Video: Man doodgeschoten tijdens gesprek met alarmcentrale

De dodelijke schietpartij in Geleen werd gefilmd door een bewakingscamera

Bek houden
Naar eigen zeggen had Doy veel last van zijn nieuwe buren. Het pand waarin ze woonden was nogal gehorig. "En zij maakten altijd veel lawaai. Hard gelach, geschreeuw, muziek hard, dat soort dingen. Ik heb er eigenlijk nooit wat van gezegd. Tot die avond. Toen heb ik Kalicharan gebeld. Hun reactie was de druppel. Ze riepen dat ik mijn bek moest houden, dat ze zouden doen waar ze zin in hadden", vertelde de hoofdverdachte dinsdag.

Overdreven hard
Hij besloot zwaar vuurwerk tegen het raam van zijn buren te plakken en dat af te steken. "Ik wilde gewoon dat het stil was, maar het was niet het slimste idee. Ik had een beetje gedronken, wist niet dat het fors vuurwerk was. Dat het misschien zou knallen wist ik, maar dit was wel hard. Overdreven hard. Ik schrok er zelf van." Er kwam politie naar de buren, maar de agenten vertrokken zonder iemand aan te houden. Vervolgens escaleerde de ruzie.

Bedreigd in Afghanistan
Doy beschoot Kalicharan naar eigen zeggen uit noodweer. Hij gebruikte daarbij een wapen dat hij in 2010 kocht. "Ik was net uit dienst en voelde me onveilig. Verschillende mensen van de missie waren bedreigd, ook in Afghanistan. Ik heb er een half jaar mee rondgelopen, totdat ik wist dat het niet zo onveilig was als ik op voorhand dacht."

Fatale kogels
De kogels uit dat wapen bleken fataal voor buurman Kalicharan. Hij stierf, terwijl hij de alarmcentrale nog aan de telefoon had. Op geluidsopnames, die in bezit zijn van L1, is goed te horen dat hij zegt: "Ik ben geraakt..." Daarna zegt hij nog iets, voordat het stil wordt.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen