Overslaan en naar de inhoud gaan

Paleisbeveiliger en oorlogsveteraan werd moordverdachte

Geplaatst opdinsdag 14 mei 2019 - 10:30

Moordverdachte Doy S. (36) blijkt een voormalige beveiliger van paleis Soestdijk. Daarnaast zat hij namens het Nederlandse leger in Afghanistan. Hij wordt verdacht van de moord op Radjan Kalicharan in Geleen.

Dat bleek dinsdag, tijdens de inhoudelijke behandeling van het moordproces. Later op de dag maakt de officier van justitie haar strafeis bekend.

Lees ook: Was de dood van Radjan moord of zelfverdediging?

Wapens en vips
Eén van de onderdelen van een rechtszaak is het bespreken van persoonlijke zaken. In het geval van hoofdverdachte Doy blijkt dat hij al in dienst ging toen hij negentien jaar oud was. Hij heeft het land tien jaar gediend en is twee keer uitgezonden. De man uit Geleen vervulde meerdere rollen in die jaren; hij beveiligde paleis Soestdijk, maar vervoerde ook wapens en belangrijke personen.

Kazerne naar kazerne
In 2010 kwam Doy terug van zijn tweede buitenlandse uitzending en besloot hij zijn contract bij het leger in te leveren. "Ik vond dat ik mijn plicht aan de Nederlandse staat had voldaan. Jaren van kazerne naar kazerne..." Hij sloot zich niet veel later aan bij motorclub Satudarah in Geleen. "Ik miste de broederschap en hiërarchie van het leger."

Zes jaar cel
In 2014 liep hij tegen zijn eerste veroordeling aan. Doy werd in Duitsland veroordeeld voor drugssmokkel en kreeg zes jaar cel. Die straf zat hij niet volledig uit; in 2017 kwam hij vrij. Hij woonde vervolgens even bij zijn broer, voordat hij in maart 2018 een appartement kreeg aan de Rijksweg Zuid in Geleen. Daar werd hij de buurman van Radjan Kalicharan en zijn vriendin.

Lees ook: Video: Man doodgeschoten tijdens gesprek met alarmcentrale

De dodelijke schietpartij in Geleen werd gefilmd door een bewakingscamera

Bek houden
Naar eigen zeggen had Doy veel last van zijn nieuwe buren. Het pand waarin ze woonden was nogal gehorig. "En zij maakten altijd veel lawaai. Hard gelach, geschreeuw, muziek hard, dat soort dingen. Ik heb er eigenlijk nooit wat van gezegd. Tot die avond. Toen heb ik Kalicharan gebeld. Hun reactie was de druppel. Ze riepen dat ik mijn bek moest houden, dat ze zouden doen waar ze zin in hadden", vertelde de hoofdverdachte dinsdag.

Overdreven hard
Hij besloot zwaar vuurwerk tegen het raam van zijn buren te plakken en dat af te steken. "Ik wilde gewoon dat het stil was, maar het was niet het slimste idee. Ik had een beetje gedronken, wist niet dat het fors vuurwerk was. Dat het misschien zou knallen wist ik, maar dit was wel hard. Overdreven hard. Ik schrok er zelf van." Er kwam politie naar de buren, maar de agenten vertrokken zonder iemand aan te houden. Vervolgens escaleerde de ruzie.

Bedreigd in Afghanistan
Doy beschoot Kalicharan naar eigen zeggen uit noodweer. Hij gebruikte daarbij een wapen dat hij in 2010 kocht. "Ik was net uit dienst en voelde me onveilig. Verschillende mensen van de missie waren bedreigd, ook in Afghanistan. Ik heb er een half jaar mee rondgelopen, totdat ik wist dat het niet zo onveilig was als ik op voorhand dacht."

Fatale kogels
De kogels uit dat wapen bleken fataal voor buurman Kalicharan. Hij stierf, terwijl hij de alarmcentrale nog aan de telefoon had. Op geluidsopnames, die in bezit zijn van L1, is goed te horen dat hij zegt: "Ik ben geraakt..." Daarna zegt hij nog iets, voordat het stil wordt.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen