Overslaan en naar de inhoud gaan

'Pala' vrijgesproken van moordpoging op Somaliër

Geplaatst opwoensdag 25 maart 2020 - 15:06

De dag kan niet meer stuk voor Djafer 'Pala' L. (28). Hij is woensdagmiddag vrijgesproken van een moordpoging op een Somalische man, op 11 januari 2017 in Heerlen. Justitie had twaalf jaar cel geëist.

Ook zijn kameraad Sarmad 'Iraqi' Al A. (30) komt er beter vanaf dan geëist; hij kreeg geen twaalf, maar vijf jaar cel.

Lees ook: Drugsvete eindigde bijna met de dood: jaren cel geëist

Liquidatiepoging
De vrijspraak is opvallend, omdat justitie repte van een liquidatiepoging. In de zaak van Pala was de verklaring van het slachtoffer een belangrijke factor. Die verklaring mag volgens de rechter niet worden gebruikt. "Omdat het slachtoffer zonder goede reden meermalen heeft geweigerd een getuigenverklaring af te leggen."

Te weinig bewijs
Los van deze verklaring is er volgens de rechter te weinig bewijs om aan te tonen dat Pala een van de schutters was. "Dat is precies wat we hebben bepleit", laat advocate Nienke Bloebaum weten. "We zijn dus heel tevreden met deze uitspraak."

Gestolen drugs
Medeverdachte Sarmad krijgt dus wel celstraf, maar die valt een stuk lager uit dan geëist. Justitie zette in op een moordpoging: een doordacht plan om de Somaliër om het leven te brengen vanwege een gestolen partij drugs. Dat ziet de rechter niet, maar Sarmad zou wel hebben geschoten en is daarom veroordeeld voor poging tot doodslag. "Het is spijtig dat de rechtbank onze zienswijze niet heeft overgenomen", zegt advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen. "We gaan het vonnis bestuderen om te bezien om we hiermee moeten omgaan."

Zure druiven
Datzelfde geldt voor Yilmaz K. (49). Voor hem zijn de druiven heel zuur; justitie eiste twee weken geleden nog vrijspraak in zijn zaak. Nu krijgt hij vijf jaar gevangenisstraf. Daar waar justitie te weinig bewijs zag voor zijn betrokkenheid, acht de rechtbank wel bewezen dat hij heeft geschoten.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen