Overslaan en naar de inhoud gaan

Pacemaker in bil moet patiënt helpen met verstopte darm

Geplaatst opmaandag 3 oktober 2016 - 11:23

Maastricht Universitair Medisch Centrum onderzoekt of ernstige, chronische verstopping van de darmen kan worden verholpen met een pacemaker.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de therapie tijdelijk toegelaten tot het basispakket, waardoor patiënten de komende vier jaar en negen maanden in onderzoeksverband gebruik kunnen maken van de behandeling. Dat meldt Maastricht Universitair Medisch Centrum maandag op de website.

Verstopping
Verstopping van de darmen is een groot probleem bij 15 tot 20 procent van de bevolking. Obstipatie is de medische term voor een verstopping van de darmen. In veel gevallen kan dat worden behandeld met medicatie en leefstijladviezen, zoals meer bewegen en het eten van vezelrijke voeding. Bij een kleine groep mensen werkt dit niet. Zij moeten een ingrijpende operatie ondergaan, zoals het weghalen van een deel van de dikke darm, of het aanleggen van een stoma.

Pacemaker
Zenuwstimulatie van het ruggenmerg is echter een veelbelovende en veel minder ingrijpende techniek die mogelijk uitkomst kan bieden. Daarvoor wordt via een kleine chirurgische ingreep een pacemaker geplaatst in de bil. Via kleine draadjes worden schokjes afgegeven ter hoogte van de zogeheten sacrale zenuwen, in de onderrug. Volgens de onderzoekers worden de darmen zo gestimuleerd, waardoor ook de stoelgang weer op gang komt

Basispakket
Het ministerie van VWS stelt een subsidie van ruim twee miljoen euro beschikbaar waardoor de zenuwstimulatie tijdelijk wordt toegelaten tot het basispakket. Als na de onderzoeksperiode van bijna vijf jaar blijkt dat de behandeling effectief en doelmatig is, wordt de toelating tot het basispakket definitief.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Nieuwe pacemakertechniek toegepast in Maastricht
Stoppen-met-roken-medicijn zorgt toch niet voor hartklachten
Miljoen euro voor onderzoek naar vrouwenhart
Maastrichts onderzoek: 'Kans op kanker met implantaat'
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen